Konflikt v Jemenu eskaluje, Katar vyslal do bojů 1000 vojáků

Saná - Konflikt v Jemenu, který vypukl letos v březnu, se rozrůstá. Katar do války nově vyslal 1000 vojáků, přes 200 obrněných vozidel a 30 bojových vrtulníků. Zapojí se po boku Saúdské Arábie do bojů proti šíitským rebelům.

Katarští vojáci se vydali do středojemenské provincie Maríb, aby se připojili ke spojeneckým jednotkám, které již v oblasti operují. Podle nejmenovaných bezpečnostních představitelů by jednotky podporující jemenskou vládu v exilu rády získaly zpět nejprve Maríb, následně provincii Džauf a pak také provincii Saada, která je hlavní baštou rebelů na severu země.

Koalice v noci na sobotu výrazně zintenzivnila letecké údery na povstalce, už v pátek totiž v Jemenu zahynulo nejméně šest desítek jejích vojáků. Šlo o dosud největší ztráty koalice při jednom útoku povstalců.

Situace se zhoršuje od loňského září, kdy šíité obsadili metropoli Saná. Podle odhadů OSN si jemenský konflikt od března vyžádal na 4400 obětí, asi 20 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

Související

Válka v Izraeli

Hamás má nové požadavky. Neklidný je i Katar, který jedná s Palestinci od samého začátku

Jednání o příměří v Pásmu Gazy ani zdaleka nemusí být u konce. Blízký východ má pověstné eso v rukávu – Katar. Ten společně se Spojenými státy a Egyptem vede jednání s Hamásem už od začátku války a podařilo se mu obě znepřátelené strany dotlačit k některým kompromisům. Teď jsou ale nejen katarští diplomaté zneklidněni z nových požadavků teroristické organizace. 

Více souvisejících

Katar Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 12 hodinami

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy