Exšéf Mossadu přiznal porušování zákona: Absolutní spravedlnost neexistuje

Londýn/Jeruzalém - Exvelitel izraelské tajné služby Mossad Efraim Halevy v rozhovoru s židovskými vysokoškolskými studenty v Londýně přiznal, že byl při své práci nucen porušovat zákon. Paradoxně sám studoval práva.

"Taková věc jako absolutní spravedlnost podle mě neexistuje. Někdy je to, co je spravedlivé pro vás, nespravedlivé pro někoho jiného. To si musíme přiznat," řekl Halevy.

"Studoval jsem práva a dostudoval jsem s vyznamenáním. Pomohlo mi to naučit se, jak zákon porušovat, což jsem někdy potřeboval. Ano, porušil jsem zákon. Neřeknu vám kolikrát, protože nehodlám strávit zbytek života v cele," řekl Halevy a vyvolal tím hlasitý smích posluchačů.

Halevy se narodil v roce 1934 v Londýně a o 14 let později se s rodinou přestěhoval do Izraele. Práva vystudoval na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a téměř 30 let pracoval pro tajnou službu. Na rozdíl od premiéra Benjamina Netanjahua říká, že v některých směrech je jaderná dohoda dosažená s Íránem užitečná i pro Izrael.

Související

Výcvik členů BIS

Spolupráce s Mosadem nebo CIA je pro ně klíčová. BIS se střetává s ruskými agenty i nebezpečnými zločinci

Informační služby, někdy známé jako tajné služby, jsou součástí bezpečnostní sféry prakticky každé země. V České republice nás na základě sběru informací o nejrůznějších hrozbách takto chrání Bezpečnostní informační služba, obecně známá jako BIS. Činnost BIS spadá do mnoha odvětví, ať už jde o teroristické hrozby, organizovaný zločin, nebo rozkrývání přítomnosti cizích agentů na území ČR. „Spolupracujeme s takovými službami, jako jsou americké CIA a FBI, izraelské Mosad a Shabak, dále pak MI5 a MI6 z Velké Británie, a mnoho dalších,“ vyjmenoval mluvčí BIS Ladislav Šticha pro EuroZprávy.cz. 

Více souvisejících

Mossad Izrael Velká Británie

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy