Letištěm v Istanbulu otřásly exploze a střelba. Útok provedl Islámský stát?

Istanbul - Na Atatürkově letišti v Istanbulu se v úterý večer ozvaly minimálně dvě exploze a podle svědků také střelba. Podle místních médií jsou na místě desítky zraněných. Podle tureckého ministra spravedlnosti zemřelo po útoku sebevražedných atentátníků 36 lidí, některé zdroje uvádějí pět desítek mrtvých. Za útokem na letiště stojí podle dosavadních indícií Islámský stát, řekl turecký premiér Binali Yildirim.

Podle svědků se střelba ozvala z parkoviště u letiště, zraněné do nemocnic prý převážejí taxíky. Svědci mluví asi o sedmi nebo osmi výstřelech. Podle portálu RT.com k výbuchům došlo v terminálu, kam přilétají cestující z mezinárodních letů.

Na letišti vypukl po explozích zmatek, vyděšení lidé prchali z odbavovací haly a na místě zasahovaly nejméně dvě desítky sanitek. Podle televizních záběrů pokryl okolí výbuchů prach a rozbité sklo.

2 explosions (most likely suicide bombings) have rocked Ataturk airport in #Turkey's Istanbul. Gunfire reported too. pic.twitter.com/Er8SLYZ2fp

— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) 28. června 2016

Podle tureckého politika Erena Erdema šlo určitě o sebevražedné atentáty, po nichž v letištní hale zůstalo mnoho zraněných. Podle svědků později směrem od terminálu utíkala čtveřice ozbrojených mužů.

Na útoku se měli podílet dva sebevražední atentátníci, exploze otřásly dvěma různými místy na letišti. Podle listu Daily Telegraph se útočníci snažili projít bezpečnostním rámem - i s výbušninami, které měli u sebe.

PHOTO: Injured being cared for at Ataturk airport in #Istanbul #Turkey - @sendika_org pic.twitter.com/8KqhBsoKg4

— Conflict News (@Conflicts) 28. června 2016

Zatím není jasné, jestli jsou do počtu mrtvých zahrnuti atentátníci či nikoli. Podle istanbulského guvernéra nebyli jen dva, jak uváděly první zprávy, nýbrž tři. Policie po krvavé teroristické akci letiště evakuovala.

Podle tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga zemřelo 50 lidí a 147 bylo zraněno. Dodal také, že jeden z útočníku střílel z kalašnikova a až pak se odpálil. Zatím není jasné, zda atentátníci jsou zahrnuti do bilance mrtvých osob či nikoli. 

Ministr Bozdag uvedl, že útočníci stříleli z automatických pušek ještě předtím, než se dostali k různým kontrolním stanovištím na mezinárodním terminálu. Rozhodili také kolem sebe několik granátů a do povětří se vyhodili, když na ně začali střílet policisté.

Podle zpravodaje televizní stanice NBC přímý svědek útoku líčil, že jeden atentátník odpálil bombu poté, co ho při zápolení dostal na zem policista.

Všechny vchody a východy z letiště byly uzavřeny a letadla nesmějí vzlétat a podle všeho ani přistávat, dokud se situace neuklidní. Turisté, kteří měli odletět, byli umístěni do tamních hotelů.

Atatürkovo letiště je tureckým hlavním mezinárodním letištěm; nachází se ve čtvrti Yeşilköy v evropské části města zhruba 25 kilometrů západně od centra Istanbulu.

Poslední letadlo mířící dnes do Istanbulu z Prahy odletělo z Letiště Václava Havla v 19:35 SELČ. Podle webu Atatürkova letiště letoun společnosti Turkish Airlines v Istanbulu přistál ve 22:06 SELČ, tedy po teroristickém útoku. Česká diplomacie zjišťuje, zda výbuchy nezasáhly i české občany.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o případných českých obětech. Ministerstvo je ve spojení s generálním konzulátem ČR v Istanbulu, ale záleží na tom, jak rychle budou postupovat turecké úřady, řekla večer ČTK mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová.

V Turecku jde v posledních měsících už o několikátý teroristický útok - nedávno byl cílem teroristů například policejní autobus nebo demonstrace.

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci uvedl, že útoky připomněly nebezpečí terorismu, které není radno podceňovat a nesmíme na něj zapomenout. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se naléhavě sešel s premiérem a vedením tureckých ozbrojených sil.

K zodpovědnosti za útok se dosud nikdo nepřihlásil. Způsob akce ale podle řady komentářů ukazuje na islámské radikály. Útočníci z hnutí Islámský stát (IS) stojí za řadou masakrů z posledních měsíců v Turecku.

Oběťmi útoku jsou podle prvních informací především občané Turecka. Podle tamních úřadů se ale mezi mrtvými nachází i cizinci, jejich počet a domovské země ale zatím nejsou známy.Výběr největších teroristických útoků v Turecku

Výběr největších teroristických útoků v Turecku v uplynulých letech; dnešní exploze a střelba na istanbulském Atatürkově letišti podle istanbulského guvernéra připravily o život nejméně 50 lidí:

13. března 1999 - Výbuch bomby v obchodním středisku v Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých. K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK).

15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.

20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC - si vyžádaly nejméně 32 mrtvých a na 400 zraněných.

11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace Islámský stát (IS).

20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.

10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 102 mrtvých a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka organizace Islámský stát (IS).

12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.

17. února 2016 - Teroristický útok v centru metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. Nepřežilo ho 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.

13. března 2016 - Exploze v centru Ankary si vyžádala životy nejméně 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK.

19. března 2016 - Při sebevražedném útoku v Istanbulu zemřeli čtyři lidé včetně atentátníka, 20 osob utrpělo zranění.

7. června 2016 - Automobil naložený výbušninou vybuchl ve čtvrti Vezneciler poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která se označuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK).

8. června 2016 - Při atentátu na policejní stanici na jihovýchodě Turecka zahynulo šest lidí a desítky dalších byly zraněny. K útoku se přihlásili separatisté ze Strany kurdských pracujících (PKK).

28. června 2016 - Dvě exploze a střelba na istanbulském Atatürkově letišti si podle tureckého ministra spravedlnosti vyžádaly životy nejméně pět desítek lidí; turecká média informovala o zhruba 147 zraněných.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Breaking News letiště Istanbul

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy