Terorista z istanbulského klubu je stále na útěku. Jednal chladnokrevně, výcvik získal v Sýrii

Ankara - Útočník, který krátce po silvestrovské půlnoci zastřelil v istanbulském klubu 39 lidí, je stále na útěku. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes uvedl, že úřady znají totožnost teroristy a policie dál v souvislosti s atentátem zatýká.

"Totožnost osoby, která provedla útok v (istanbulské čtvrti) Ortaköy jsme určili," uvedl ministr. Detaily o podezřelém ale neposkytl.

Cílem útoku bylo podle dnešního prohlášení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana rozdělit tureckou společnost a poškodit turecké hospodářství. "Turecko ale nesmí na hru teroristů přistoupit a musí si zachovat chladnou hlavu," dodal prezident v prvním veřejném vystoupení od novoročního útoku.

Ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik dnes uvedl, že pachatel atentátu v Istanbulu postupoval "vysoce profesionálně" a "chladnokrevně" a že je útok svým provedením podobný těm z pařížského klubu Bataclan a z redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo. Podle něj střelec zjevně absolvoval výcvik "na Blízkém východě".

Psali jsme: Silvestrovský útok prohloubí nestabilitu země. Erdogan jej využije k upevnění moci, říká pro EZ turkolog Laně Manželka údajného střelce z Istanbulu: Netušila jsem, že sympatizuje s IS. Do Turecka jsme přijeli kvůli práci  

Turecká média s odvoláním na bezpečnostní experty už v úterý uvedla, že šlo v případě střelce zřejmě o profesionála se zkušenostmi z bojů. Mohl podle nich absolvovat výcvik v Sýrii.

Turecká policie mezitím v souvislosti s atentátem zadržela v západotureckém Izmiru 27 osob. Podle agentury Reuters mezi nimi byly také ženy a děti, které přicestovaly ze středotureckého města Konya. O Konye v úterý turecká média hovořila v souvislosti s rodinou údajného atentátníka. Právě do tohoto města podle nich totiž hledaný muž přijel v listopadu se ženou a dětmi, aby na sebe neupoutal pozornost.

Světové agentury v úterý informovaly, že policie zadržela kvůli atentátu celkem šestnáct lidí. Dva z nich byli cizinci, kteří do vazby putovali přímo z terminálu mezinárodního Atatürkova letiště v Istanbulu.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Jache Mašrapov Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy