Egyptský soud zprostil obžaloby lidi z nadace, prý zneužívali děti. Zasáhl Trump?

Káhira - Provozovatelé nadace pomáhající dětem z ulice byli v Egyptě po třech letech soudních tahanic zproštěni obvinění z obchodování s lidmi a zneužívání dětí mimo jiné k vyvolávání pouličních nepokojů. Prokuratura se proti dnešnímu rozsudku může ještě odvolat.

Aja Hidžaziová, Egypťanka s americkým občanstvím, strávila ve vazbě 33 měsíců, ačkoli podle egyptského práva je maximální délka vazby 24 měsíců. Soud byl několikrát odložen, což kritizovaly organizace ochránců lidských práv. Důvody odkladu podle nich byly mnohdy absurdní, například že nefungoval počítač v soudní síni.

Hidžaziová s manželem byli zatčeni v květnu 2014 a spolu s kolegy z nevládní organizace Belady byli obžalováni z "organizování skupiny za účelem obchodování s lidmi, využívání dětí k pouličním nepokojům a držení dětí za účelem sexuálního zneužívání".

K propuštění skupiny vyzývala dříve například i Hillary Clintonová. Zprošťující verdikt přišel dva týdny po setkání egyptského prezidenta Abdal Fattáha Sísího s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě.

Související

Více souvisejících

Egypt Obchod s lidmi USA (Spojené státy americké) týrání a zneužívání dětí Donald Trump

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy