Nová tvář al-Kájdy: bin Ládinův syn svého otce nezapře, je mu stále podobnější

Washington - Jako by jste se dívali do tváře nechvalně světově proslulého a obávaného teroristy, Usámy bin Ládina, jen mu musíte několik let odečíst. Oblíbený syn mrtvého vůdce al-Kájdy, Hamza bin Ládin, byl od dětství chráněn před zvídavými pohledy, nyní však CIA zveřejnila jeho poslední známé záběry společně s dalším materiálem, který byl nalezen v úkrytu bin Ládina včetně jeho deníku.

Hamza bin Ládin je skutečně synem teroristy, nepochybuje nikdo. Jejich fyzická podoba je až neskutečná a mrazivá. Doposud se úspěšně skrýval před veřejností, i když v posledních letech jeho hlas v organizaci sílí a stále víc se zúčastní extrémistické propagandy. Odborníci předpokládají, že půjde ve stopách svého otce, což by mohl být pro západ špatná zpráva. Mladý terorista totiž dokáže nalákat spoustu dalších přívrženců.

CIA včera zveřejnila další materiály týkající se likvidace šéfa al-Kájdy Usámy bin Ládina v roce 2011. Veřejnost si nyní může prohlédnout jeho osobní deník a zhruba 79 tisíc zvukových nahrávek či fotografií. Mezi materiály jsou i videa, kde je zachycen Hamza bin Ládin již od dětství. Na většině z nich má na sobě bílý šat, novější nahrávky pravděpodobně z roku 2009 ho dokonce ukazují na svatbě, kde si měl brát dceru jiného vysoce postaveného člena al-Kájdy.

bin Ládin se měl, i přes svůj úkryt, velmi živě zajímat o růst svého favorizovaného syna, do kterého údajně vkládal mnoho nadějí. Podle CIA důkladně studoval záznamy ze svatby svého syna, aby si ověřil, že je přítomno veškeré vedení organizace. Pokud se někdo neukázal, bin Ládin to pokládal za zradu a neúctu vůči vlastní osobě.

Hamza se bojovníkům představil už jako dítě, kde na videích mával se střelnými zbraněmi případně citoval islámské básně a pasáže z Koránu. Se svým otcem byl po celou dobu až do útoků z 11. září, pak se měl se zbytkem rodiny uchýlit do Íránu, zatímco vůdce al-Kájdy se začal skrývat. Svému otci však i nadále posílal dopisy, ve kterých mu vyprávěl, jak studuje islámskou ideologii, nebo že je připraven se k němu kdykoliv přidat.

Z veřejnosti se postupně vytratil, ale v posledních letech je opět aktivní a džihádistům i nepřátelům posílá vzkazy skrz zvukové nahrávky. V té poslední z léta 2017 dává jasně najevo, že se pokouší po svém otci převzít vedení celé al-Kájdy. "Snažil se napodobit rétoriku svého otce nejen tónem hlasu, ale i rychlostí mluvy a výběrem konkrétní terminologie," řekl bývalý agent FBI Ali Soufan, který videa a nahrávky detailně analyzoval.

V lednu byl Hamza umístěn na seznam teroristů amerického ministerstva zahraničí, byl označen za „globálního teroristu" - stejnou klasifikaci měl také jeho otec Usáma bin Ladin. Média s odkazem na bývalého agenta FBI Soufana, který četl dopisy napsané tehdy 22letým Hamzem, uvádí, že se zdá být motivovaný a připravený pomstít se kvůli svému otci.

Vedle osobního deníku někdejšího nejhledanějšího muže světa si je možné prohlédnout dokumenty, různá soukromá videa teroristické sítě nebo zkušební nahrávky projevů Usámy bin Ládina. CIA poznamenala, že v nynějším balíku chybí soubory, které není možné zveřejnit kvůli ochraně autorských práv. To je příklad filmů Batman - Gothamský rytíř (2008), Auta (2006) či Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009), ale také různých dokumentárních pořadů, mimo jiné i o bin Ládinovi. Dostupná pro veřejnost není ani pornografie, kterou v bin Ládinově úkrytu američtí vojáci nalezli nebo různé počítačové viry.

Související

Ilustrační foto

Tajná operace v Íránu: Izraelští agenti zabili dvojku teroristické sítě Al-Káida

Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.
Donald Trump

Moderátorka nešetřila Trumpa, čelil i otázkám ohledně spekulace o bin Ládinovi

Některá americká média po nočním vystoupení Donalda Trumpa v televizní diskusi vyzdvihují počínání moderátorky Savannah Guthrieové. Ta prezidenta v hodinovém přenosu zasypala nelehkými otázkami ohledně konkrétních činů, jako bylo například propagování konspirační teorie o tom, že Spojené státy nezabily vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Více souvisejících

Usáma bin Ládin Hamza bin Ládin CIA

Aktuálně se děje

před 12 minutami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

Putin a další 6leté funkční období. Disponuje mimořádnou mocí v Rusku

Za pouhých pár měsíců před dosažením čtvrtstoletí ve funkci, ruský vůdce, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač, Vladimir Putin v úterý složí přísahu na kopii ústavy a zahájí další šestileté funkční období prezidenta, které bude opět provázáno s mimořádnou mocí.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy