Sísí dal rozkaz egyptské armádě: Zabezpečte Sinaj, klidně i násilně

Káhira - Egyptská armáda dostala tři měsíce na to, aby zajistila bezpečnost na Sinajském poloostrově. Minulý týden si masakr v mešitě Ravda v severosinajském Bir al-Abdu vyžádal životy 305 lidí, včetně 27 dětí. Dalších více než 100 osob bylo zraněno. Jednalo se o nejkrvavější teroristický útok v dějinách Egypta.

Podle očitých svědků útočilo asi 25 až 30 ozbrojenců. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale hlavním podezřelým je teroristická organizace Islámský stát (IS).

Egyptské úřady dlouhodobě přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Podle místních obyvatel si pachatelé terč pátečního útoku vybrali záměrně kvůli tomu, že do mešity Ravda chodí příslušníci kmene Savarka. O nich je známo, že spolupracují s bezpečnostními silami proti radikálům a jsou vyznavači súfismu, mystické formy islámu, kterou jiné muslimské skupiny považují za kacířství.

"Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita," řekl egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí novému hlavnímu veliteli egyptských ozbrojených složek. "Můžete použít i hrubé násilí, pokud to bude zapotřebí," dodal.

Související

Abd Fattáh Sísí

Egypt plánoval Rusku tajně dodat tisíce raket, vyplývá z uniklého dokumentu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který je jedním z nejbližších spojenců USA a významným příjemcem americké vojenské a ekonomické pomoci, nedávno nařídil vyrobit 40.000 raket, které měly být tajně exportovány do Ruska, a to navzdory válce na Ukrajině. S odvoláním na uniklý americký zpravodajský dokument o tom napsal list The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Abd Fattáh Sísí Egypt armáda Egypt Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 45 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy