Turecko chystá novou bitvu v Sýrii, poslalo speciální jednotky

Ankara - Turecko vyslalo do severosyrské oblasti Afrín speciální policejní jednotky. Zúčastní se bojů v městských oblastech a budou se podílet na udržení pozic ve vesnicích, které už turecká armáda dobyla. Větší města a také středisko oblasti, město Afrín, jsou v rukou YPG.

Turecká armáda a její spojenci bojují proti syrským Kurdům v Afrínu od 20. ledna. Agentura Reuters napsala, že se jim podařilo vytlačit kurdské milice YPG z větší části turecko-syrské hranice v Afrínu. Turecká agentura Dogan napsala, že policejní specialisté a četníci vjeli do Afrínu dvěma přechody. "Připravuje se nová bitva a její zahájení se blíží," oznámil vicepremiér Bekir Bozdag.

Turecko také připomnělo, že rezoluce o příměří, kterou v sobotu přijala Rada bezpečnosti OSN, se na tureckou ofenzivu v Afrínu nevztahuje. S tím ale nesouhlasí Francie. Prezident Emmanuel Macron dnes v telefonátu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem řekl, že příměří by mělo být i v Afrínu. "Humanitární příměří se vztahuje na celé syrské území, včetně Afrínu, a mělo by být neodkladně plněno všude a všemi," řekl Macron.

Generální štáb turecké armády v dnešním prohlášení uvedl, že od 20. ledna bylo v oblasti Afrínu "neutralizováno 2059 členů PYD/PKK " a Islámského státu (IS). Jak uvedla agentura Anadolu, slovo neutralizovat armáda používá jako ekvivalent k zabití nebo zajetí. Společnou zkratkou PYD/PKK Ankara označuje syrskou kurdskou Stranu demokratické unie (PYD) a tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), které jsou podle Ankary spojenci. PKK je řazená k teroristický organizacím, PYD je politickou organizací syrských Kurdů.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda Afrin (Sýrie) Policie Turecko Sýrie Turecko Francie

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy