Chrám Božího hrobu v Jeruzalému po třech dnech otevřel bránu

Jeruzalém - Křesťanští poutníci dnes od rána opět proudí do Chrámu Božího hrobu v Jeruzalému. Správa, o niž se dělí řecká ortodoxní, arménská a katolická církev, nechala významnou památku uzavřít v neděli na protest proti požadavkům města Jeruzaléma na placení daní z nemovitostí, které jsou ve vlastnictví církví.

Masivní dřevěné dveře do chrámu před úsvitem otevřeli podle tradice staré několik set let dva klíčníci. Hned nato do chrámu, postaveném na místě, kde byl podle tradice ukřižován Ježíš Kristus, vstoupila první skupina poutníků.

Radnice Jeruzaléma nedávno dospěla k názoru, že církev městu dluží na daních 650 milionů šekelů (3,8 miliardy Kč). Jeruzalémský starosta Nir Barkat v úterý plán na vymáhání daní pozastavil a církvím to písemně potvrdil premiér Benjamin Netanjahu.

"Po intervenci předsedy vlády se církve těší na spolupráci s ministrem Hanegbim a se všemi, kdo milují Jeruzalém; zajistíme, aby se naše svaté město, kde křesťanská církev čelí výzvám, zůstalo místem, v němž mohou společně žít tři monoteistické církve," uvedlo vedení chrámu. Cachi Hanegbi byl v minulosti ministrem spravedlnosti, nyní řídí ministerstvo pro regionální spolupráci.

Netanjahuův úřad v dopise vysvětlil, že s církvemi bude o městských daních vyjednávat speciální výbor. Prohlášení úřadu také ujišťuje, že "Izrael je hrdý na to, že je jedinou zemí na Blízkém východě, kde mají křesťané a vyznavači všech ostatních náboženství svobodu vyznání". Podle izraelských sdělovacích prostředků se Netanjahu rozhodl pro intervenci ve sporu po nátlaku Vatikánu a zemí, kde se vyznává řecká ortodoxní církev - hlavně Ruska a Řecka - a rovněž evangelických kruhů, jež patří k tradičním oporám Izraele.

Související

Chrámová hora (hebrejsky הַר הַבַּיִת‎‎ Har ha-bajit, Chrámová hora, arabsky الحرم القدسي الشريف‎‎, al-Haram al-qudsí aš-šaríf, Vznešená svatyně), někdy uváděná též jako hora Moria (hebrejsky הר המוריה‎‎), je plošina o půdorysu nepravidelného čtyřúhelníku o rozměrech 313 m (severní strana), 470 m (východní strana), 280 m (jižní strana) a 485 m (západní strana), nacházející se v jeruzalémském Starém Městě. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, pozůstatek židovského Chrámu. Na vrcholu hory stojí kromě dvou největších – Skalního dómu a mešity al-Aksá – řada dalších menších staveb, autor: Godot13

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci Karla III.

V Jeruzalémě byl posvěcen olej určený pro korunovaci britského krále Karla III., která se uskuteční na začátku května. V pátek večer to uvedl Buckinghamský palác. Ceremonie ukazuje na silné pouto mezi britským panovníkem a posvátnou zemí, píše agentura Reuters.
Muslimové

Muslimové zaútočili na Chrámové hoře kameny na policisty

Na Chrámové hoře v Jeruzalémě, kam se dnes vydaly stovky židů u příležitosti svátku Tiša be-av, zaútočili mladí muslimové kameny na policisty, kteří je následně rozehnali, uvedly agentura DPA a Reuters s odvoláním na policejní hlášení. Někteří palestinští muslimové považují návštěvy židů na tomto místě, které je posvátné pro obě náboženství, za provokaci.

Více souvisejících

Jeruzalém Izrael Církev památky Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

5 důvodů, proč jít k evropským volbám, aneb výzva k obraně našich hodnot

Milí přátelé, vím, že evropské volby lidi v téhle zemi moc nezajímají. V roce 2019 k nim přišlo jen 28 % voličů, v roce 2014 dokonce jen 18 %. Je to zvláštní paradox, když tu lidi mluví o diktátu Bruselu, a zároveň se ani nedonutí zvednout a jít volit. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy