V Egyptě začínají prezidentské volby, výsledek je jasný předem

Praha - V Egyptě dnes začíná první kolo prezidentských voleb, potrvá tři dny. Vzhledem k tomu, že je jejich výsledek už teď jasný, nejzásadnější otázkou zůstává volební účast.

Ve volbách podle analytiků a světového tisku s přehledem obhájí mandát stávající prezident Abdal Fattáh Sísí. Soupeřem mu totiž bude pouze málo známý spřízněný politik Músa Mustafa Músa, který kandidaturu oznámil na poslední chvíli. Ostatní kandidáti se z volebního klání v uplynulých měsících stáhli z obav z represí, anebo byli uvězněni. Opozice proto vyzvala k bojkotu voleb.

Agentura AP hlasování označuje za referendum hodnotící dosavadní činnost Sísího, jenž v roce 2013 stál v čele armády, která svrhla prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího z dnes již zakázaného Muslimského bratrstva.

Sísí tvrdí, že během čtyř let v úřadu prezidenta nastolil v Egyptě bezpečnost a stabilitu a vyzval občany, aby k volbám přišli v co nejhojnějším počtu. V prezidentských volbách v roce 2014 získal Sísí téměř 97 procent hlasů, ale k volbám se dostavila sotva polovina oprávněných voličů, přestože bylo hlasování prodlouženo ze dvou na tři dny.

Přestože Sísí slibuje Egypťanům stabilitu, dosud se mu zcela nepodařilo porazit radikály Islámského státu (IS), kteří operují na Sinajském poloostrově. Země se v uplynulém roce stala terčem několika krvavých teroristických útoků.

Sísího stoupenci však tvrdí, že současná bezpečností situace v Egyptě je lepší než nepokoje, které následovaly po arabském jaru, během něhož byl svržen dlouholetý vůdce Husní Mubarak.

Egyptská armáda v neděli rovněž v prohlášení uvedla, že bude prostřednictvím nepřetržitě fungujícího speciálního mediálního centra monitorovat zahraniční a místní zprávy o volbách. Úřady některá média obviňují z vydávání falešných zpráv, zatímco organizace na ochranu lidských práv hovoří o potlačování svobody tisku a umlčování disentu před volbami.

Související

Egypt, ilustrační foto

V Egyptě začalo první kolo parlamentních voleb

V Egyptě dnes začaly dvoufázové volby do dolní komory parlamentu. Výsledky mají být známy začátkem prosince. K urnám může přijít 63 milionů Egypťanů a vláda zajistila dezinfekci volebních místností i bezplatné roušky pro voliče.
Abd Fattáh Sísí

Sísí jasně vyhrál egyptské volby. Konkurenty zavřel nebo nechal zmlátit

Káhira - Podle oficiálních výsledků získal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedávných volbách 97 procent hlasů. Hlasování připomínalo divadlo. Hlavní vyzyvatel současné hlavy státu byl zatčen a manažer jeho volebního štábu byl zmlácen. Sísí je různými nevládními organizacemi pravidelně obviňován z násilností a porušování lidských práv.

Více souvisejících

volby v Egyptě Abd Fattáh Sísí Egypt

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy