Sísí jasně vyhrál egyptské volby. Konkurenty zavřel nebo nechal zmlátit

Káhira - Podle oficiálních výsledků získal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedávných volbách 97 procent hlasů. Hlasování připomínalo divadlo. Hlavní vyzyvatel současné hlavy státu byl zatčen a manažer jeho volebního štábu byl zmlácen. Sísí je různými nevládními organizacemi pravidelně obviňován z násilností a porušování lidských práv.

Sísího vítězství bylo již nějakou dobu prakticky jisté, neboť jediným protikandidátem v prvním kole konaném od 26. do 28 března byl jeho stoupenec Músa Mustafa Músa. Všichni, kteří by teoreticky mohli Sísího znovuzvolení ohrozit, své kampaně na začátku roku zastavili kvůli zastrašování. Volební komise dnes uvedla, že hlasování bylo svobodné a spravedlivé.

Volební účast byla nakonec 41 procent, tedy o šest procent nižší než v roce 2014, byť se úřady snažily zajistit, aby k urnám přišlo co nejvíce voličů. Někteří uvedli, že jim za odhlasování byla nabízena odměna ve formě peněz nebo potravin, ale neprozradili, kdo jim odměny nabízel. Státní média prezentovala neúčast ve volbách jako zradu vůči Egyptu.

První Sísího mandát provázely represe vůči odpůrcům a také razantní ekonomické reformy, které životní situaci většiny Egypťanů zhoršily.

Přestože byl Sísí spjat s bývalým režimem prezidenta Husního Mubaraka, těšil se v roce 2013 mezi Egypťany velké popularitě zejména kvůli ukončení protestů občanů nespokojených s vládou islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Poté jasně vyhrál prezidentské volby v květnu 2014 s téměř 97 procenty hlasů.

V minulých čtyřech letech se zasadil zejména o potlačení opozice, islamistické i liberální, když nechal pozavírat do vězení stovky osob.

Dříve spíše diskrétní Sísí v minulých letech prakticky ovládl veřejný prostor v zemi. Často mluví v televizi, je přítomen ve většině médií, vystupuje na různých slavnostech a setkáních či při náboženských oslavách. Mluví egyptskou arabštinou a sám sebe vidí jako člověka, který slouží své vlasti. V médiích bývá představován jako jediný člověk, který je schopný rozhýbat soukolí egyptské ekonomiky či porazit džihádisty.

Přesto se mu příliš nedařilo. Ačkoli na Sinajský poloostrov poslal armádu, nepodařilo se mu zničit sídla tamních islamistů, kteří o sobě dali v minulých letech dosti vědět. Jen na tomto poloostrově zabili islamisté mnoho lidí, v říjnu 2015 nejspíš sestřelili ruské letadlo s 224 lidmi na palubě a loni v listopadu zde při nejhorším teroristickém útoku v dějinách Egypta zahynulo přes 300 osob. Navíc loni musel Sísí zavést v zemi na tři měsíce výjimečný stav po několik smrtelných útocích nejspíš islamistů na křesťanské kopty.

V srpna 2015 zahájil provoz nové větve Suezského průplavu v délce 72 kilometrů, která umožnila provoz v obou směrech zároveň a zkrátila cestu průplavem na zhruba polovinu (celá stavba stála na 8,4 miliardy dolarů). Sísí také představil projekt rozvoje území kolem Suezského kanálu, kde má být vybudováno nových pět přístavů, průmyslové zóny, sedm nových tunelů pod průplavem, rybí farmy či technologické údolí. Nastartoval rovněž stavbu nové silniční sítě v délce 4400 kilometrů a chce se zasadit o eliminaci slumů na pokraji velkých měst.

Sísí se narodil 19. listopadu 1954 v staré káhirské čtvrti Gamálíja, kterou proslavil spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Nagíb Mahfúz. Do armády vstoupil už v 19 letech, v roce 1977 ukončil v Egyptě vojenskou akademii a poté se účastnil několika vojenských kurzů a cvičení, například v roce 1992 ve Velké Británii či v roce 2006 v USA. Tam, na vojenské koleji v Pensylvánii, napsal esej Demokracie na Blízkém východě, ve které se zabýval mimo jiné rolí islámu v zákonodárství.

Sísí, který rád zdůrazňuje svoji zbožnost, modlí se pětkrát denně a také jeho žena vystupuje na veřejnosti jen v hidžábu, je ženatý a má čtyři děti, dceru a tři syny.

Související

Abd Fattáh Sísí

Egypt plánoval Rusku tajně dodat tisíce raket, vyplývá z uniklého dokumentu

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, který je jedním z nejbližších spojenců USA a významným příjemcem americké vojenské a ekonomické pomoci, nedávno nařídil vyrobit 40.000 raket, které měly být tajně exportovány do Ruska, a to navzdory válce na Ukrajině. S odvoláním na uniklý americký zpravodajský dokument o tom napsal list The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Abd Fattáh Sísí Egypt volby v Egyptě

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy