Ultraortodoxní Židé nepracují? Omyl. Pohybují se v branži, kde byste to nečekali

Jeruzalém - Ultraortodoxní Židé tvoří deset až 12 procent izraelské populace. Mezi nimi pracuje polovina mužů a 63 procent žen. Mladí ultraortodoxní Židé také nevstupují do armády, ale věnují se náboženskému studiu za státní stipendium. Výjimky se vztahují zhruba na 60.000 ortodoxních židovských věřících. Jinak Izraelci v armádě povinně slouží tři a ženy dva roky a mnozí rukují už v 18 letech.

Na ultraortodoxních školách se většinou neučí přírodovědné předměty, angličtina či informatika. Málokoho proto napadne, že by se člen této komunity mohl věnovat módě či vývoji mobilních aplikací a už vůbec ne, že by spolupracoval s americkou celebritou Kim Kardashianovou.

Organizace Bizmax v Jeruzalémě už přes rok poskytuje mladým ultraortodoxním Židům lekce angličtiny nebo je učí zacházet s emailem. Také si zde mohou pronajmout kancelář, či pracovní stůl a organizace je v jejich podnikaní podporuje, ať už při psaní životopisů, nebo jim radí s marketingem nebo získáváním vstupního kapitálu.

Důvodů proč ultraortodoxní Židé často nepracují, je mnoho, říká šéf Bizmaxu Jicik Crombie, který k nim sám patří. Mají svůj způsob života, studují náboženské texty, muži a ženy fungují odděleně, nechtějí do armády, která je v Izraeli vnímána jako místo, kde se smazávají rozdíly a tvoří se izraelská identita, řekl Crombie. Bizmax však umožňuje obou pohlavím využít stejných služeb a nenutí je pracovat společně, dodal.

Ještě před osmi lety se zaměstnanost ultraortodoxních mužů v Izraeli pohybovala okolo 35 procent. Následná reforma jim podle Crombieho ale umožnila vzít si pauzu ve studiu a vstoupit do zaměstnání ve 28 letech, od kdy už do armády nemusí a nepotřebují tak ani výjimku, podle které musí být zapsáni na celodenní studium v náboženské škole. Ke vstupu do zaměstnání také mnohé přinutila ekonomická situace, zejména výrazné snížení příspěvků rodinám s více než pěti dětmi v roce 2003, které prosadil tehdejší ministr financí a současný premiér Benjamin Netanjahu.

V Bizmaxu pracují i vývojáři mobilní aplikace Screenshop, jejíž mluvčí je Kim Kardashianová. Aplikace uživatelům umožňuje nahrát do ní fotografie módně oblečených celebrit, a software vyhledá podobné oblečení a doplňky za nižší cenu co nejblíže k bydlišti.

"Proč by někdo chtěl být oblečen jako já, když to stojí 8000 dolarů (160.000 Kč) a většina toho oblečení je z limitované editace. Lidé chtějí věci, jako mám já, ale za 84 dolarů (1700 Kč)," citoval Kardashianovou jeden z představitelů Screenshopu, dvaatřicetiletý Chaim Simcha, původem z Chicaga. Na otázku, jak se jeho zaměstnání srovnává s jeho vírou, řekl, že odděluje osobní život od práce. "Nejde jen o integraci. Dostalo se nám velké pozornosti právě proto, že jsme ortodoxní. Respektuji všechny kultury, ale nemusím být jejich součástí," řekl.

Související

Více souvisejících

židé Izrael Kim Kardashian Móda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy