Jemenské provládní síly dobyly část letiště v Hudajdá, desítky povstalců zemřely

Saná - Dobytí přístavu Hudajdá by bylo pro koalici v čele se Saúdskou Arábií zásadním vítězstvím, protože jde o klíčové místo, který se šíitští povstalci (Hútíové) zásobují a jímž také proudí humanitární pomoc do Jemenu. Provládní síly s podporou vojáků Spojených arabských emirátů (SAE) dnes získaly kontrolu nad částmi letiště

Boje si dnes vyžádaly životy desítek povstalců z řad Húsíú. Agentura AP s odkazem na povstalecký zdroj uvedla, že koaliční bombardování na okraji města Hudajdá dnes zasáhlo autobus a zabilo šest civilistů, včetně čtyř žen. Koaliční bombardování východně od města ráno podle místních obyvatel zasáhlo řidiče traktoru a jeho pomocníka.

Útoku arabské koalice na letiště předcházely boje s šíitskými povstalci. "Zaútočili na letiště. Je to poprvé, co boje tak jasně rozeznáváme. Slyšíme dělostřeleckou a kulometnou palbu," sdělil svědek agentuře Reuters. Podle něj předtím letiště bombardovala letadla.

Koalice zahájila boj o přístav Hudajdá před týdnem. K jejím členům patří i Spojené arabské emiráty, které v pondělí vyzvaly povstalce, aby město opustili, mají-li být útoky zastaveny. Ministr zahraničí SAE Anvar Karkáš řekl, že koalice se snaží minimalizovat riziko pro civilisty a umožní šíitům odejít do metropole Saná, kterou stále ovládají.

Mnoho obyvatel na okraji města Hudajdá se ocitlo bez tekoucí vody, jelikož Husíové vykopali zákopy blízko vodovodních trubek, informuje Reuters. Šíitští povstalci podle tvrzení Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů ostřelují oblasti obývané civilisty. Místní obyvatelé naopak uvedli, že Húsíové útočí na koaliční síly s pomocí tanků.

OSN mezitím informovala, že v důsledku bojů na okraji města musely být z některých skladů přesunuty zásoby humanitární pomoci.

Jemenská válka vypukla v roce 2014 a dosud si vyžádala na 10 tisíc mrtvých Boje vyvolaly rozsáhlou humanitární krizi, podle OSN potřebuje nějakou formu pomoci 22 milionů Jemenců. Na pokraji vyhladovění je přes osm milionů z nich.

Související

Více souvisejících

Jemen Saúdská Arábie Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy