Egypt popraví 17 islamistů za útoky na kostely. Amnesty protestuje

V Egyptě dnes odsoudili k trestu smrti 17 lidí za útoky na kostely z let 2016 a 2017, dalších 19 lidí poslal vojenský soud za mříže na doživotí. Informovala o tom egyptská státní agentura MENA. Rozsudek kritizovala ředitelka pobočky Amnesty International (AI) pro Severní Afriku s tím, že masové rozsudky smrti vynesené vojenským soudem podle ní v nespravedlivém procesu dalšímu sektářskému násilí nezabrání.

Dnešní verdikt se týká útoků, které se staly loni v dubnu v Alexandrii a městě Tanta a v prosinci 2016 v Káhiře. Celkem při všech těchto útocích zemřelo 74 lidí.

Kromě trestů smrti a doživotí vynesl dnes vojenský soud v Káhiře také tresty od deseti do 15 let pro desítku dalších osob. Všichni byli obžalováni z vraždy 74 lidí a z pokusu o vraždu 152 osob, upozornila agentura Reuters.

"Není pochyb, že pro takové hrozné útoky na koptské kostely neexistuje ospravedlnění a že jejich aktéři měli být zodpovědní za své činy. Ale udělování masových trestů smrti v nespravedlivém vojenském procesu dalším sektářským útokům nezabrání," uvedla dnes v prohlášení šéfka severoafrické pobočky AI Nadžia Búnaimová.

Obvinění z útoků na kostely by měli podle AI stanout před civilním soudem, který splní všechny zásady mezinárodního práva. Vojenské soudy v Egyptě podle AI nezaručují spravedlivý proces, odsouzení civilisté jsou při nich často donuceni k přiznání mučením.

Související

Více souvisejících

Egypt Teroristické útoky v Egyptě Trest smrti amnesty international

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy