Zeman se chystá do Izraele: Navštíví Kneset i kibuc, pokloní se Herzlovi

Prezident Miloš Zeman se v Izraeli na konci listopadu setká s tamním prezidentem Reuvenem Rivlinem a premiérem Benjaminem Netanjahuem. Jako první představitel České republiky vystoupí s projevem v izraelském parlamentu Kneset, navštíví také kibuc Nachal Oz a pokloní se u památníku zakladatele židovs kého státu Theodora Herzla. Do Izraele ho doprovodí podle informací ČTK čtyři ministři a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který má v plánu i jednání s vedením Knesetu. Do Izraele odletí také početná podnikatelská delegace.

"Česká republika dlouhodobě udržuje se Státem Izrael strategické partnerství, které se vyznačuje nadstandardní úrovní spolupráce v politické, ekonomické a bezpečnostní oblasti, vysokou intenzitou vrcholových návštěv a rostoucím trendem obchodní výměny," uvádí zpráva pro jednání vlády k cestě Zemana na Blízký východ. Delegace vedená Zemanem odletí do Izraele na státní návštěvu 25. listopadu, zpět se vrátí 28. listopadu. Cesta bez nákladů na letadlo a ochranku bude stát asi 3,7 milionu korun.

Zeman má v plánu jednání s Rivlinem i Netanjahuem, podle Jindráka také během zasedání izraelského parlamentu pronese projev. Učiní tak jako první představitel ČR. Důležitou součástí programu bude otevření Českého domu v západním Jeruzalémě, který se stane zahraniční kanceláří Českých center, bude také zastřešovat činnosti vládních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism. "Posílení české přítomnosti v Jeruzalémě podpoří rozvoj spolupráce v celém spektru oblastí," uvádí vládní zpráva. Součástí inaugurace Českého domu bude i recepce k výročí vzniku Československa.

Na závěr izraelské cesty Zeman zavítá do kibucu Nachal Oz, který leží na jihu Izraele poblíž hranic s Gazou. Podle Jindráka také položí květiny u pomníku Theodora Herzla, zakladatele sionistického hnutí.

Zemana v Izraeli doprovodí Vondáček, který se podle jeho mluvčí Barbory Štenglové zúčastní oficiálního programu prezidenta a zvlášť bude jednat s předsedou Knesetu Julim Edelsteinem. Do Izraele odletí i ministři zemědělství Miroslav Toman, průmyslu a obchodu Marta Nováková, pro místní rozvoj Klára Dostálová a kultury Antonín Staněk.

Součástí delegace prezidenta bude také podnikatelská mise, kterou pořádá Hospodářská komora ČR ve spolupráci s Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou, sdělil ČTK mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. "Evidujeme vysoký zájem o účast v delegaci, z kapacitních důvodů nebudeme moct vyhovět všem zájemcům z řad podnikatelů," uvedl. Podnikatelská delegace tak bude mít asi 70 členů. Zastoupeni v ní podle Dira budou tuzemské firmy napříč regiony, odvětvími a obory zaměřené na obranný a automobilový průmysl, české lázeňství a pivovarnictví, ale také různá vědecká pracoviště.

V Izraeli se uskuteční česko-izraelské podnikatelské fórum a konat se budou i dvoustranná jednání českých a izraelských firem, pracovní setkání podnikatelské delegace se Zemanem a také setkání s izraelským ministrem vědy, technologie a vesmíru Ofirem Okunisem. Izraelským podnikatelům chce komora Českou republiku představit jako průmyslově orientovanou zemi, zároveň plánuje zdůraznit, "že výrobky a služby českých podnikatelů patří mezi špičku ve světě a že dobré renomé v zahraničí mají české firmy díky IT technologiím, nanotechnologiím, biotechnologickým výrobkům nebo pokročilým technologiím v oblasti obnovitelných zdrojů energie nebo čistíren odpadních vod, dodal Diro.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Izrael Benjamin Netanjahu Reuven Rivlin (izraelský prezident)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy