Izraelský ministr obrany Lieberman rezignoval, hrozí rozpad vládní koalice

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman dnes podal demisi, učinil tak po neshodách uvnitř vlády ohledně postupu proti radikálnímu hnutí Hamás v palestinském Pásmu Gazy. Informují o tom místní média. Lieberman, který zastává tvrdší postup vůči Hamásu, vyzval k co nejrychlejšímu uspořádání voleb. Opozice v reakci na to vyzvala premiéra Benjamina Netanjahua k rezignaci. Liebermanova strana vystoupila z vládní koalice a další strana tím pohrozila, pokud nezíská rezort obrany.

Lieberman, který stál v čele obrany od května 2016, podal demisi jen den poté, co vláda souhlasila s příměřím v oblasti Pásma Gazy. Po úterní schůzce bezpečnostního kabinetu diplomatické zdroje oznámily, že příměří "bylo dosaženo". Kabinet nicméně v prohlášení uvedl, že "dal armádě pokyn pokračovat v útocích, pokud to bude nutné".

"Snažil jsem se zůstat věrným členem vlády a vyslechnout i jiné názory," prohlásil na tiskové konferenci Lieberman. Úterní příměří s Hamásem ale označil za "kapitulaci před terorem", která "dlouhodobě vážně ohrozí bezpečnost" Izraele. Lieberman také řekl, že v neděli na schůzce lídrů stran doufá v dohodu o datu nových voleb. Ty by se podle něj měly uspořádat "co možná nejdříve". Parlamentní volby by se měly podle zákona konat nejpozději do listopadu 2019.

Lieberman také novinářům řekl, že jeho strana s okamžitou platností opouští vládní koalici a přestane vládu podporovat v parlamentu. Bez pěti poslanců Liebermanovy strany tak bude mít vládní koalice ve 120členném Knesetu jen křehkou většinu, když jí zůstane 61 křesel.

Breaking: Israeli Defense Minister resigns after #Gaza ceasefire https://t.co/syGUvTWamr #IDF #Israel #Lieberman

— Al-Masdar News (@TheArabSource) 14. listopadu 2018

Podle deníku The Jerusalem Post zdroj ze strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua po oznámení demise uvedl, že ministerstvo obrany převezme Netanjahu. Strana Židovský domov nicméně pohrozila vystoupením z vládní koalice, pokud se ministrem obrany nestane její lídr, ministr školství Naftali Bennett.

Šéf opoziční koalice Sionistický svaz Avi Gabbaj po rezignaci ministra obrany vyzval k demisi i premiéra Netanjahua. "Pro obyvatele na jihu Izraele (u Pásma Gazy) není bezpečno, proto musí premiér také rezignovat. Je stejně zodpovědný jako ministr obrany," vyzval Gabbaj premiéra v prohlášení, v němž vyzval k novým volbám.

Násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy se vystupňovalo v posledních dvou dnech po více než sedmiměsíčních násilných protestech, při jejichž potlačování izraelská armáda zastřelila na 200 Palestinců.

Radikální hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy přes deset let, dnešní demisi Liebermana podle deníku The Times of Israel přivítalo a označilo ji za své vítězství.

Starostou Jeruzaléma byl zvolen pravicový politik

Novým starostou Jeruzaléma byl v úterním druhém kole zvolen Moše Lion (57), za kterým stojí velká část ultraortodoxní komunity. Po sečtení téměř všech hlasů o tom dnes informoval deník The Times of Israel. Lion získal asi 51 procent hlasů, jeho rival Ofer Berkovič (35), který má přízeň sekulární obce, 48 procent hlasů.

Vítězství Liona již uvítal také izraelský ministr vnitra Arje Deri. "Právě jsem gratuloval svému příteli Moše Lionovi, jenž byl zvolen starostou Jeruzaléme," uvedl v noci na dnešek Deri.

Volby starosty Jeruzaléma bojkotovali Palestinci, kteří tvoří asi třetinu obyvatel města. Palestinci žijí ve východním Jeruzalémě, který Izrael obsadil za války v roce 1967 a později připojil ke zbytku města, které tak považuje za nedělitelné. Východní Jeruzalém, kde jsou posvátná místa křesťanů, muslimů i židů, chtějí Palestinci za hlavní město svého budoucího státu. Status Jeruzalém je proto nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu.

V Izraeli se v úterý konaly volby do městských rad v 54 obcích, kde kandidáti nezískali potřebných 40 procent hlasů v prvním kole 30. října. V některých lokalitách ležících blízko palestinského Pásma Gazy se ale kvůli násilnostem minulých dní nehlasovalo a ministr vnitra Arje Deri oznámil, že volby tam odkládá na klidnější období.

Související

Benny Ganc

Novou izraelskou vládu se pokusí sestavit Benny Ganc, dostal mandát od prezidenta

Lídr izraelské centristické strany Modrá a bílá Benny Ganc dnes od prezidenta Reuvena Rivlina oficiálně převzal mandát k sestavení vlády. Ganc vyzval současného premiéra Benjamina Netanjahua, aby s ním vytvořil koaliční vládu národní jednoty. Informovala o tom agentura Reuters. Pověření k sestavení vlády dostal dosud opoziční politik v době koronavirové pandemie, v Izraeli bylo dosud evidováno 250 případů nákazy a čtyři vyléčení.
Benny Ganc

V Izraeli budou letos už třetí volby? Ganc informoval o neúspěšném jednání

Šéf centristického uskupení Modrá a bílá Benny Ganc informoval izraelského prezidenta, že se mu nepodařilo sestavit novou vládu. Kabinet se předtím nepodařilo sestavit ani jeho rivalovi, stávajícímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. Židovský stát tak pravděpodobně čekají už třetí volby za poslední rok, informovala izraelská média.

Více souvisejících

Avigdor Lieberman (Izrael) Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 48 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy