Britský doktorand dostal v Emirátech doživotí, šéf diplomacie Hunt je v šoku

Soud ve Spojených arabských emirátech odsoudil doktoranda Durhamské univerzity Metthewa Hedgese za špionáž k doživotnímu trestu. Jednatřicetiletý Brit byl zadržen v květnu v Dubaji a byl později obviněn ze špionáže. Britská premiérka Theresa Mayová řekla, že je výrokem soudu zklamaná. Ministr zahraničí Jeremy Hunt přiznal, že takový verdikt Británie od spojence nečekala.

Hedges byl zadržen po čtrnáctidenním pobytu v SAE, kam přijel kvůli svému studiu. Ve vazbě byl pět měsíců, v říjnu byl propuštěn na kauci, avšak úřady mu odebraly pas.

Rozsudek vynesl soud v Abú Zabí; podle něj se Hedges dopustil špionáže a předání informací cizí zemi. Podle agentury Reuters, která se odvolala na úřady v SAE, přijel Hedges do země pod záminkou sběru materiálu o bezpečnostní politice po revolucích v arabských zemích, ve skutečnosti ale shromažďoval informace pro britskou vládu.

"Dnešním verdiktem jsme samozřejmě hluboce zklamáni a znepokojeni. Budeme o tom s emiráty hovořit na nejvyšší úrovni," řekla v parlamentu Mayová.

Ministr Hunt řekl, že vláda bude Hedgese dále všemi prostředky podporovat. Od přítele a důvěryhodného partnera je podle něj takový verdikt nečekaný a neodpovídá předchozím ujištěním ze strany SAE. Hunt byl v SAE 12. listopadu a hovořil s tamními představiteli. Verdikt podle ministra bude mít dopad na budoucí vztahy Británie a SAE. Ministr také vyzval emiráty, aby rozsudek přehodnotily.

List Spojených arabských emirátů The National napsal, že Britova vědecká práce bude zabavena. Proti rozsudku se může podle listu do 30 dní odvolat, což ale zatím britská strana nepotvrdila.

Foreign Sec @Jeremy_Hunt on sentencing of Matthew Hedges:“I am deeply shocked and disappointed by the verdict today. “Today’s verdict is not what we expect from a friend and trusted partner of the United Kingdom“

— Alistair Bunkall (@AliBunkallSKY) 21. listopadu 2018

Podle Hedgesovy rodiny byl rozsudek vynesen po stání, jež netrvalo ani pět minut. Hedgesova žena Daniela Tejadaová sdělila, že je naprosto šokována. Podle příbuzných je Hedges ve špatném psychickém stavu, ve vazbě mu strážci podávali medikamenty, po nichž zvracel. Rozsudek byl založen na údajném přiznání, které Hedges při výslechu podepsal, tvrdí rodina. Šlo ale o arabsky psaný dokument a Brit arabsky nerozumí.

Podle stránek Durhamské univerzity je Hedges zapsán v doktorandském studiu na její katedře vládních a mezinárodních studií a předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém. Loni vyšel článek o Muslimském bratrstvu a Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu, na němž se podílel. SAE jsou členem tohoto arabského uskupení. Deník The Telegraph napsal, že se Hedges zabýval tématem dopadu revolučních událostí takzvaného arabského jara na zahraniční politiku SAE a na jejich bezpečnostní strategii.

Související

Více souvisejících

spojené arabské emiráty Jeremy Hunt (britský politik) Velká Británie špionáž Metthew Hedges (student)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy