Čtvrtý pokus OSN: Nový zmocněnec Pedersen dorazil do Sýrie, má ukončit válku

Do Damašku dnes dorazil ke svým prvním jednáním se syrskými představiteli nový zmocněnec OSN Geir Pedersen. Norský diplomat je už čtvrtý, kdo se pokusí za OSN řešit syrský konflikt. Damašek je připraven spolupracovat, pokud se prý Pedersen vyhne metodám svého předchůdce Staffana de Mistury a bude prosazovat zachování celistvosti syrského území.

De Mistura loni ohlásil, že funkce, kterou zastával od roku 2014, se hodlá z rodinných důvodů vzdát. Pedersen ho vystřídal 7. ledna. Za de Misturova působení se v Sýrii odehrávaly těžké boje proti teroristickému Islámskému státu, kterých se od roku 2015 na straně syrské armády účastní Rusko. Díky němu se Damašku podařilo zvrátit situaci na bojišti a ovládnout zpět dvě třetiny území.

Dalším spojencem syrského režimu je šíitský Írán, za některými skupinami, které bojují proti Damašku, stojí Turecko. Do bojů proti IS zasáhla na severu země s úspěchem arabsko-kurdská koalice podporovaná Spojenými státy.

#Syria: newly appointed UN envoy for Syria Geir O. #Pedersen has landed in #Damascus today for his first visit.Talking w/ reporters at the airport he said he hopes to have substantial and productive talks with #Assad's officials regarding the Syrian Constitutional Committee. pic.twitter.com/BTlnEBY5S4

— Fabrizio (@FChev22) 15. ledna 2019

Americký prezident Donald Trump v prosinci ohlásil stažení Američanů ze Sýrie, což vyvolalo obavy o osud Kurdů. Ankara jejich milice považuje za teroristické a chystá proti nim ofenzívu.

Trump v neděli tweetem pohrozil Turecku ekonomickým zničením, pokud na Kurdy v Sýrii zaútočí. V pondělí večer hovořil telefonicky s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který dnes prohlásil, že je spokojen s Trumpovým plánem zřídit hraniční bezpečnostní zónu v Sýrii. Podle něj má být až 30 kilometrů široká a v případě potřeby může být rozšířena. Zřizovatelem má být Turecko.

Ankara dlouhodobě tvrdí, že nechce mít u své hranice teroristy, za něž označuje Kurdy. Syrští Kurdové v boji proti IS získali velkou část území na severu Sýrie, právě u turecké hranice. Erdogan, který dnes hovořil s novináři, také řekl, že se zřejmě 23. ledna sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

O Sýrii se dnes zmínil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu při jmenování nového náčelníka štábu izraelské armády. Stal se jím Aviv Kochavi, který nahradil Gadiho Eisenkota. Netanjahu prohlásil na adresu Íránců působících v Sýrii: "Odejděte odtud rychle, protože my budeme pokračovat v útocích, a to beze strachu a bez oddechu."

Netanjahu v neděli překvapivě a v rozporu s dosavadní praxí ohlásil, že izraelská letadla bombardovala íránské cíle u Damašku. Podle něj bylo zasaženo několik skladů s íránskými zbraněmi. Izraelští politici i armáda podobné útoky v minulosti nechávali bez komentáře.

Související

Více souvisejících

Geir Pedersen (diplomat) Sýrie OSN Syrská krize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy