Děsivé změny klimatu? Herec Harrison Ford se na konferenci navezl do Trumpa

Americký herec Harrison Ford se dnes v Dubaji vyslovil pro účinnější ochranu přírody a kritizoval politiky za přehlížení vědeckých poznatků. Šestasedmdesátiletý umělec známý ze ságy Star Wars nebo z filmů Indiana Jones řekl, že klimatické změny se týkají všech lidí, bez ohledu na jejich moc nebo bohatství.

Ford sice nevyslovil jméno amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle agentury AP ale zjevně na jeho adresu prohlásil, že "vůdci na celém světě včetně USA popírají nebo očerňují vědu, aby si udrželi své postavení a status quo".

"Stojí na špatné straně dějin," řekl Ford před účastníky světového vládního summitu, který dnes končí.

Trump opakovaně kritizuje debatu o změnách klimatu a poukazuje často na situace, které podle něj této teorii odporují. Naposledy to udělal v pondělí, když tweetem komentoval vystoupení senátorky Amy Klobucharové. Tato demokratka z Minnesoty v neděli za hustého sněžení oznámila, že se hodlá ucházet o prezidentskou nominaci.

"Hrdě mluvit o boji proti globálnímu oteplování ve skutečné sněhové vánici, ledu a mrazivé teplotě - to je špatně načasováno," napsal Trump a dodal, že na konci svého vystoupení senátorka vypadala jako sněhulák.

Klobucharová mu rovněž tweetem odpověděla, že věda je na její straně, že se těší na debatu s Trumpem o klimatu a že by ráda věděla, jak by v takové bouři dopadly jeho vlasy.

Science is on my side, @realDonaldTrump. Looking forward to debating you about climate change (and many other issues). And I wonder how your hair would fare in a blizzard? ☃️ Everyone else can join my team and contribute at https://t.co/Hz91NGE8hB https://t.co/Xjjz9I2Fw7

— Amy Klobuchar (@amyklobuchar) 10. února 2019

Ford patří k propagátorům nutnosti chránit přírodu a na summitu před jeho projevem promítli video Příroda hovoří, v němž prosazoval ochranu oceánů. Ve svém vystoupení vyzval vlády, aby svou politiku opřely o "rozumnou vědu".

"Myslím, že čelíme největší morální krizi naší doby. Největší důsledky ponesou ti, kdo za ničení přírody nesou minimální odpovědnost. Potřebujeme teď přírodu víc než kdykoli. Příroda lidi nepotřebuje, to lidé potřebují ji," řekl.

Před početným publikem, v němž byly hlavy států, své tvrzení dokládal argumenty.

"Více než tři miliardy lidí závisejí na rybách jako na zdroji své stravy a živobytí. Proto musíme chránit čistotu vod," řekl. "Země a moře budou odkazem, který zanecháme budoucím generacím. Musíme zakročit, než bude příliš pozdě," dodal.

Nemluvil jen o hrozbách, ale také o krásách přírody, například o mangrovnících, jež svým porostem pomáhají stabilizovat břehy vod. Ocenil Spojené arabské emiráty za to, že se snaží tyto rostliny na svém pobřeží chránit. "Sedmdesát pět procent měst stojí na pobřeží. Tající oceány tato města a jejich obyvatele ohrozí. Co se týče oceánů, jež pokrývají 71 procent planety, neudělali jsme (pro jejich ochranu) dost," dodal Ford.

Související

Harrison Ford jako Indiana Jones

Očekávaný Indiana Jones si v Cannes vysloužil jen vlažný potlesk

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a zatím poslední díl série o dobrodružném archeologovi, si dnes na světové premiéře v Cannes i přes vysoká očekávání vysloužil jen vlažný pětiminutový potlesk, napsal server Variety. S těžkým srdcem se ale s diváky rozloučil herec Harrison Ford, představitel hlavní role, který už dříve prohlásil, že Indianu Jonese ztvárnil naposledy.
Ilustrační foto

Star Wars: Další část sci-fi ságy uvidí diváci za tři roky. Bude i nový Indiana Jones

Další část sci-fi ságy Hvězdné války (Star Wars) natočí režisérka Patty Jenkinsová a diváci jej uvidí na konci roku 2023. Oznámila to filmová a mediální společnost Walt Disney, informovaly dnes světové agentury. Na streamovací službě Disney+ se objeví v příštích letech hned několik dalších seriálů ze světa Hvězdných válek či komiksového světa Marvelu.

Více souvisejících

Harrison Ford Donald Trump globální oteplování Amy Klobucharová (senátorka USA) USA (Spojené státy americké) Dubaj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy