O odsouzené Češce se píše ve světě: Kdyby byla Pákistánka, mohla dostat trest smrti

O proces s českou pašeračkou Terezou H. se zajímají nejen česká, ale i světová média. Kromě Slovenska o osudu mladé ženy informují především pákistánská média. Už dříve se uvádělo, že se Tereza v Pakistánu stala jakousi celebritou. Zpravodajské servery o ní píší jako o "české modelce".

O tom, že soud mladé Češce udělil trest ve výši 8 let a 8 měsíců informují například média na Slovensku. „Pákistánský soud rozhodl: Tereza, kterou zadrželi s kufrem plným drog, zná svůj trest,“ píše server deníku Nový čas, který připomíná, že Terezin právník trval na tom, že kufr s drogami nepařil jeho klientce.

Server Aktuality.sk připomíná, že pokud by podobné žalobě v Pákistánu čelil místní občan, mohl by dostat i trest smrti. „Podle pákistánských médií se česká občanka původně přiznala k tomu, že chtěla propašovat heroin z Pákistánu do Spojených arabských emirátů. Později však začala tvrdit, že do této jihoasijské země přijela na studium islámu a pákistánské kultury,“ nastiňuje pozadí kauzy slovenský server.

„Osud heroinové Terezy je zpečetěn, v Pákistánu padl tvrdý trest!“ píše server Topky.sk. Ten také zdůrazňuje, že soudce Šahzád Raza, který verdikt v Terezině případě vynesl, je známý svým tvrdým přístupem vůči křesťanům. Poukazuje také na to, že se proces táhl více než rok kvůli absenci vyšetřovatele či nepřítomnost svědků.

Pákistánský deník Daily Pakistan Global o Tereze H. Píše jako o „21leté profesionální modelce z České republiky, která byla zatčena na mezinárodním letišti Allama Iqbal.“ Připomíná, že se heroin pokusila propašovat z Lahore do Abú Dhabí na tříměsíční rodinné vízum do Pákistánu.

Píše také o tom, že v březnu 2015 zatkly tamní úřady na základě tipu pákistánskou modelku Ayyan Ali ve VIP salonku mezinárodním letišti Benazir Bhutto v Islámábádu na základě obvinění z praní špinavých peněz. Modelka měla namířeno do Dubaje. Žena nakonec byla propuštěna na kauci. 

„Případ pašování heroinu: Česká modelka Tereza odsouzena na osm let ve vězení,“ píše server Urdu Point. Ten také zmiňuje, že si Tereza při jednom z líčení postěžovala, že za rok ve vězení přibrala 10 kilogramů.

Pákistánský server geo.tv přinesl dokonce i video Terezy, na kterém je vidět, jak reagovala mladá Češka na vynesení verdiktu. „Soud ve svém rozsudku prohlásil, že obžaloba byla úspěšná, když potvrdila, že se žena dopustila pašování heroinu a že nemohla prokázat svou nevinu. Soud dále uvedl, že má právo odvolat se proti svému trestu,“ připomíná server.

Související

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková může odletět domů, rozhodl soud v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková, která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, bude moci zemi opustit. Pákistánský nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání celního úřadu, který s vycestováním nesouhlasil. Češka by se měla vydat do vlasti 23. dubna, informoval dnes pákistánský server The Current.
Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza H. zadržená s drogami v Pákistánu se může vrátit

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz.

Více souvisejících

Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Media Slovensko Drogy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy