Netanjahu míří k volebnímu triumfu. Stane se nejdéle sloužícím izraelským premiérem?

Úterní izraelské parlamentní volby těsně vyhrála vládní strana Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Po sečtení 97 procent hlasů bude mít Likud ve 120členném parlamentu 35 křesel, což je stejně jako rivalská středová koalice Modrá a bílá. Podle listu The Times of Israel má ale Netanjahu otevřenou cestu k pátému premiérskému mandátu, neboť jeho blok pravicových stran se bude moci opřít o většinu 65 křesel.

Spojené státy, které jsou klíčovým izraelským spojencem, mezitím uvedly, že se těší na další spolupráci s Jeruzalémem. Washington je rovněž přesvědčen, že budoucí izraelská vláda, ať již bude jakákoli, bude pokračovat v těsném vztahu s USA.

Likud si po sečtení takřka všech hlasů drží nad koalicí Modrá a bílá náskok v podobě 0,3 procentního bodu. Volební komise nyní začala sčítat hlasovací lístky odevzdané na vojenských základnách a na zahraničních diplomatických misích. The Times of Israel poznamenal, že vojáci spíše tíhnou k pravici, což může náskok Netanjahuova bloku ještě mírně zvýšit.

תודה ♥️ pic.twitter.com/nucHw9ng0R

— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) 10. dubna 2019

Sčítání těchto zbylých hlasů je časově náročnější, neboť úřady ověřují, zda vojáci nevolili dvakrát - jednou doma a podruhé na základnách, vysvětlila izraelská média. Výsledky je proto možné očekávat dnes odpoledne.

Netanjahu se prohlásil za vítěze voleb již krátce poté, co odhady po zavření hlasovacích místností připsaly premiérově pravicovému bloku parlamentní většinu. V projevu k sympatizantům označil výsledek za takřka neuvěřitelný.

Pokud devětašedesátiletý Netanjahu volby vyhraje a podaří se mu sestavit vládu, bude to jeho pátý mandát. Stane se tak nejdéle sloužícím izraelským premiérem v dějinách státu.

Za vítěze se označil i Netanjahuův rival a někdejší šéf generálního štábu izraelské armády Benny Ganc, když dva ze tří odhadů televizí označily jeho středovou koalici Modrá a bílá za nejsilnější politickou sílu ve 120členném Knesetu.

Volebního klání se zúčastnilo 47 stran, které pro vstup do parlamentu musí překonat hranici 3,25 procenta hlasů. Hlasovat mohlo zhruba 6,3 milionu lidí, k urnám ale přišlo 67,9 procenta voličů. Pro srovnání, v roce 2015 byla volební účast o čtyři procentní body vyšší.

Související

Benjamin Netanjahu

Izraelci volili parlament, odhady předpovídají vítězství Netanjahua

Strana Likud bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle prvních odhadů po uzavření volebních místností získala v dnešních parlamentních volbách spolu se svými spojenci z náboženských a krajně pravicových stran dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády.
Ulice Tel Avivu

Koronavirus komplikuje izraelské volby, mění se organizace

Izraelská volební komise musela kvůli pokračujícímu šíření koronaviru v zemi upravit organizaci úterních parlamentních voleb. Změny ale mohou mást voliče a vést k vytváření davů, píší tamní média. Počítáno je nyní také s pomalejším sčítáním hlasů, protože až 600.000 jich bude odevzdáno ve dvojité obálce mimo volební místnosti. V minulých dvou letech už kvůli nestabilitě vládních koalic volili lidé v Izraeli třikrát, naposledy loni v březnu.

Více souvisejících

volby v Izraeli Benjamin Netanjahu Izrael USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy