Ganc přiznal porážku v izraelských volbách, původně se radoval z vítězství

Vůdce izraelské formace Modrá a bílá Benny Ganc dnes uznal porážku centristických a levicových sil v úterních volbách a prohlásil, že rozhodnutí Izraelců respektuje. K centristům se řadí i Modrá a bílá, která získala 35 parlamentních křesel, což je stejný počet jako dosud vládní Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Na rozdíl od Likudu ale se spojenci nedá dohromady parlamentní většinu. V souvislosti s tím hlavní představitelé Modré a bílé dnes oznámili, že hodlají s Netanjahuem bojovat z řad opozice.

Ganc se ještě v brzkých odpoledních hodinách snažil své stoupence povzbudit, když prohlásil, že "obloha sice vypadá zatažená, ale přes milion občanů" se vyjádřilo pro změnu. Později ale již na tiskové konferenci v Jeruzalémě porážku definitivně uznal. "Respektujeme rozhodnutí lidu," uvedl Ganc podle, kterého Modrá a bílá "založila opravdovou alternativu k Netanjahuovi". Podobně jako Ganc se vyjádřil i muž s číslem dvě na modrobílé kandidátce, někdejší ministr financí Jair Lapid. " Toto kolo jsme nevyhráli. Uděláme ale v opozici Likudu z života peklo," řekl Lapid v televizním prohlášení. Podle zatím stále předběžných výsledků dělí Modrou a bílou od Likudu pouhých 14.000 hlasů.

Ganc původně ohlásil vítězství na základě odhadů výsledků, které mu dávaly před Likudem náskok. V koalici by se mohl opřít o čtyři levicově orientované strany a arabské formace, které dohromady získaly 20 křesel.

חברים בוקר טוב... כן בוקר טוב!הדיווחים מספרים את סיפורם הלא סופי. אמנם מסתמנים שמים קודרים אך אין בהם שני דברים:1) אין בהם דבר סופי שכן יתכן ויהיו תנועות אלקטוראליות ויתכן ונוכל לפתח מהלכים פוליטיים כאלו או אחרים. 2) בוודאות אין בהם בכדי להסתיר את שמש התקווה >>

— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) 10. dubna 2019

V Izraeli se už hovoří o složení příští vlády. Do parlamentu se dostal Pravicový svaz, jemuž předběžné výsledky dávají pět křesel. Jeho představitelé uvedli, že budou v koaličních jednáních požadovat ministerstva školství a spravedlnosti. Náboženské strany Šas a Jednotný judaismus tóry, jež mají dohromady 16 křesel, chtějí do příští vlády s Netanjahuem jít. Naproti tomu bývalí Netanjahuovi koaliční partneři Avigdor Lieberman ze strany Izrael je náš domov a Moše Kahlon ze strany Kulanu vyčkávají na konečné výsledky. Až pak se rozhodnou, zda se připojí k Likudu. Izrael je náš domov má zatím čtyři křesla, Kulanu čtyři nebo pět. Lieberman už vyloučil, že by jeho strana šla do případně koalice, kterou by sestavoval Ganc.

O tom, kdo bude sestavovat příští vládu, rozhodne prezident Reuven Rivlin. Řídit se má tím, který z politických vůdců bude mít mezi stranami největší podporu pro vedení kabinetu. Vybraný politik pak bude mít na sestavení vlády 28 dní s možností 14denního prodloužení.

V úterý přišlo k volebním urnám 67,9 procenta voličů, což je ve srovnání s volbami v roce 2015 méně - tehdy jich volilo 71,8 procenta. Významně nižší byla ve srovnání s rokem 2015 účast v arabských okrscích - letos tam volilo 50,4 procenta voličů, minule 64 procent. Do parlamentu se dostalo i méně žen než naposledy - tentokrát 28, v roce 2015 jich bylo 33.

Strana práce, která bývala v minulosti dominující politickou silou v Izraeli, v úterý zaznamenala nejhorší výsledek za 71 let, když se jí podařilo dostat se do Knesetu s pouhými 4,5 procenta hlasů, které představují šest křesel. Podle izraelských médií strana prožívá šok a její členové už požadují odvolání předsedy Aviho Gabbaje. Další si pak přejí spojit se s levicovou stranou Merec, která získala čtyři mandáty.

Hlavní indexy na telavivské burze v reakci na zprávy o pravděpodobném Netanjahuově vítězství ráno přidávaly asi 0,5 procenta.

Související

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Více souvisejících

Benny Ganc Izrael volby v Izraeli Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy