Turecko obvinilo třetího zaměstnance amerického konzulátu a jeho rodinu z terorismu

Turecko obvinilo již třetího zaměstnance amerického konzulátu i jeho ženu a dceru z členství v teroristické organizaci. Vyplývá to z dokumentů, které má k dispozici agentura Reuters. Podle ní tato obvinění mohou vést k dalšímu ochlazení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem.

Nazmi Mete Cantürk, bezpečnostní pracovník z konzulátu USA v Istanbulu, jeho žena a dcera byli obviněni z napojení na duchovního Fethullaha Gülena, jehož prezident Recep Tayyip Erdogan viní z pokusu svrhnout jeho vládu. Gülenovy příznivce, i jen domnělé, turecká vláda dlouhodobě pronásleduje a tažení proti nim zintenzivnila v létě 2016 po pokusu části turecké armády o puč.

Islámský duchovní Gülen, který žije od roku 1999 v USA, býval kdysi Erdoganovým spojencem. V roce 2014 ale turecká vláda označila Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) za teroristickou organizaci. Důvodem byla mimo jiné protikorupční kauza, která v roce 2013 zasáhla nejvyšší patra politiky, včetně Erdoganova syna Bilala, a vedla k demisi několika ministrů vlády, jíž tehdy předsedal nynější prezident Erdogan.

Erdoganova vláda zareagovala na skandál rozsáhlými čistkami, při nichž propustila či přeložila tisíce policistů a stovky soudců a prokurátorů, kteří se na vyšetřování korupční kauzy podíleli. Posléze Erdoganův režim kvůli této kauze obvinil sedmdesátku lidí, včetně Gülena, z politické špionáže a pokusu svrhnout vládu.

Podle obvinění z 8. března, které ale dosud nebylo zveřejněno, turecká prokuratura pro Cantürka, jeho ženu a dceru žádá trest vězení v souvislosti s členstvím "v ozbrojené teroristické organizaci". Cantürk byl podle státních zástupců v kontaktu s desítkami osob vyšetřovaných rovněž kvůli členství v Gülenově síti a od této organizace dostával instrukce. Zaměstnanec amerického konzulátu, jeho žena i dcera veškerá obvinění popírají.

Kvůli obviněním z terorismu a špionáže byli již v roce 2017 zadrženi další dva místní zaměstnanci amerického konzulátu. Americké velvyslanectví v Turecku v reakci na to tehdy na krátkou dobu pozastavilo vydávání víz. Ankara následně učinila reciproční krok.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko USA (Spojené státy americké) Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 25 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy