Stanice CNN Türk pod palbou kritiky: Zkrátila rozhovor s kandidátem opozice

Turecká televizní stanice CNN Türk se dočkala kritiky za to, že zkrátila rozhovor s opozičním kandidátem na istanbulského starostu Ekremem Imamogluem, jakmile začal mluvit o přemrštěných výdajích svého předchůdce z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentura AFP.

Moderátor soukromé stanice CNN Türk Ahmet Hakan v pondělí zkrátil o půl hodiny rozhovor s kandidátem Lidové republikánské strany (CHP) Imamogluem, jehož těsné zvolení ústřední volební komise na popud AKP anulovala. Nové volby se konají ve čtvrtek. Imamoglu v křesle starosty Istanbulu strávil 18 dní.

Interview bylo přerušeno chvíli poté, co Imamoglu začal hovořit o podle něj přemrštěných výdajích svého předchůdce, na něž přišel během krátkého času na radnici. Kandidát opoziční CHP ve volbách porazil bývalého premiéra Binaliho Yildirima o pouhých 13.000 hlasů.

AKP a její islamistická předchůdkyně v největším tureckém městě s 15 miliony obyvatel vládly 25 let. Jako starosta tam politickou dráhu zahájil rovněž Erdogan.

Imamoglu během rozhovoru ukázal seznam toho, co označil za plýtvání, například nezvykle vysoký počet služebních vozů. Řekl, že on by Istanbul těchto výdajů ušetřil. Moderátor ho rychle přerušil s poukazem na to, že se blíží reklama, ale nakonec rozhovor ukončil, třebaže opoziční kandidát chtěl dál mluvit o výdajích radnice. Imamoglu protestoval, že interview mělo trvat ještě půl hodiny.

Istanbulská radnice později v pondělí obvinění z plýtvání odmítla. Jde podle ní o úmyslné zkreslení, jehož účelem bylo zmanipulovat veřejné mínění.

Vlna kritiky se na CNN Türk podobně snesla například i v roce 2013, kdy místo přímého vysílání střetů během protestů proti tehdejšímu premiérovi a současnému prezidentovi Erdoganovi vysílala dokument o tučňácích. Naproti tomu americká CNN dávala z protestů živé záběry.

Stanice CNN Türk nepokrývala - spolu s kanály NTV či TRT Haber - ani uvedení Imamoglua do funkce istanbulského starosty. Všechny tři televize místo toho daly přednost vystoupení Erdoganovy manželky Emine na Světovém humanitárním fóru v Londýně.

CNN Türk je lokalizovanou variantou americké televize CNN. Je společným podnikem firmy Turner Broadcasting System International, což je mateřská společnost CNN, a soukromé turecké skupiny Demirören. Ta je blízká prezidentovi Erdoganovi, uvedla AFP.

Související

Tento satelitní snímek pořízený a zveřejněný 10. ledna 2023 společností Maxar Technologies ukazuje zničené školy a budovy v jižním Soledaru, poblíž Bachmutu na východní Ukrajině.

Část ukrajinských vojáků se stahuje ze Soledaru, uvádí z fronty tým CNN

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl dnes reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva dnes uvedla, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu uvedl, že ukrajinští vojáci pokračují v boji o Soledar.
Paul Whelan

Rusko odmítlo propustit Whelana. Výměnou chtělo vraha Čečence z Německa

Rusko odmítlo propustit spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou také bývalého amerického vojáka Paula Whelana, pokud by v rámci výměny vězňů nebyl propuštěn bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Vadim Krasikov. Ten byl loni v Německu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 v centru Berlína. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom dnes píše web televize CNN.

Více souvisejících

CNN Turecko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy