Prezidentské volby v Kazachstánu zřejmě vyhrál Tokajev

V dnešních prezidentských volbách v Kazachstánu zvítězil úřadující prezident Kasym-Žomart Tokajev. Vyplývá to z průzkumu, který na základě dotazování voličů při odchodu z volebních místností provedl institut Kogamdyk Pikir. Šestašedesátiletý Tokajev podle těchto údajů získal 70,13 procenta hlasů. Z voleb poprvé po téměř třiceti letech vzejde jiný vítěz než Nursultan Nazarbajev (78), který Kazachstánu vládl od roku 1990 a Tokajeva doporučil za svého nástupce. Tokajevovo vítězství se tak všeobecně očekávalo.

O funkci prezidenta se ucházelo sedm kandidátů, ale kromě úřadujícího prezidenta neměli ostatní velkou šanci na úspěch. Podle odhadů, které byly zveřejněny těsně po půlnoci na pondělí místního času (dnes po 20:00 SELČ), získal druhý nejúspěšnější kandidát, opoziční aktivista Amiržan Kosanov, jen 15,39 procenta hlasů.

Podle nevládních organizací se v této středoasijské zemi nekonala skoro žádná volební kampaň. Dnešní prezidentské volby, stejně jako předchozí volby v 18milionovém Kazachstánu, označují některé nevládní organizace i opozice za nedemokratické.

Během dnešních voleb se v zemi konaly protesty, při nichž bylo zadrženo nejméně kolem 500 lidí. Rozhlasová stanice Svobodná Evropa a její sesterské Rádio Svoboda (RFE/RL) uvedly, že kazašské úřady krátce zadržely i dva jejich reportéry a dalším sedmi odmítly udělit akreditaci.

Protestů v největším kazašském městě a bývalé metropoli Almaty se účastnily tisíce lidí. Podle agentury AFP byly dnešní demonstrace největší za poslední tři roky.

Podle některých analytiků ale bude vítězství úřadujícího prezidenta Tokajeva, loajálního Nazarbajevovi, důležité pro stabilitu země a pozitivní zejména pro její sousedy Rusko a Čínu, stejně jako pro zahraniční investory. Kazachstán je významným vývozcem ropy a dalších surovin.

Na dnešní volby v Kazachstánu dohlíželo asi 1000 pozorovatelů ze čtyř desítek zemí a desítky mezinárodních organizací. Akreditováno bylo rekordních asi 230 zahraničních novinářů. Z tisíce pozorovatelů jsou podle agentury TASS asi 400 Rusové.

Související

Více souvisejících

kazachstán Kasym-Žomart Tokajev

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy