Kati měli práci. Bahrajn popravil tři odsouzené, OSN marně protestovala

V Bahrajnu dnes popravili tři lidi usvědčené ve dvou různých procesech. Oznámil to veřejný prokurátor. V jednom případu šlo o terorismus a vraždu policisty, ve druhém o zabití imáma mešity.

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnès Callamardová se v pátek pokusila popravě zabránit výzvou bahrajnskému panovníkovi, aby tresty smrti v případě dvou mužů zrušil. Podle Callamardové byli Alí Muhammad Hakím Arab a Ahmad Ísá Malalí ve vězení mučeni, nezúčastnili se procesu a odsouzeni byli v nepřítomnosti. Bylo jim 24, respektive 25 let.

"Bahrajnské úřady musejí zrušit plán popravit ty muže, zrušit trest smrti a zajistit opakování procesu ve shodě s mezinárodním právem. Trest smrti může být proveden jenom v případě nejtěžších zločinů a po procesu, jehož součástí budou všechny možné záruky," sdělila Callamardová.

I urge the #Bahrain authorities to halt the imminent execution of Ali Mohamed Hakeem al-Arab and Ahmed Isa Ahmed Isa al-Malali. #DeathPenalty pic.twitter.com/ZO4Ix6ytNt

— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) July 26, 2019

Malalí a Arab byli souzeni v rámci skupiny 60 lidí loni v lednu a vyčerpali všechny možnosti odvolání. Zatčeni byli odděleně v roce 2017.

Amnesty International v pátek upozornila, že příbuzní dostali možnost navštívit muže ve věznici, kde byla zpřísněna bezpečnostní opatření, což svědčí o blížící se popravě. Podle bahrajnského zákona mají odsouzenci a smrt právo sejít se v den popravy s rodinou.

Bahrajn se potýká s vlnami protestů od rok 2011, kdy úřady potlačily protest šíitů, kteří se snažili prosadit politické reformy. Země ležící v Perském zálivu patří ke spojencům Západu, ale čelí také kritice za nedostatky v oblasti lidských práv. Má 1,4 milionu obyvatel, z nichž většina vyznává šíitský islám, avšak u moci je sunnitská dynastie Chalífů. Podle aktivistů bojujících za lidská práva jsou šíité v této konstituční monarchii terčem systematického pronásledování. Vládnoucí klan to popírá a z rozdmýchávání nepokojů viní Írán.

Související

Izrael, Jeruzalém

Blízký východ připomíná Evropu před první světovou válkou, tvrdí analytik CIA

NÁZOR - Izrael pokračuje v expanzi diplomatického zastoupení v zemích Perského zálivu skrze prosazování "obranné aliance", která by kromě něj zahrnovala Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii, poukazuje Paul Pillar v komentáři pro server National Interest. Bývalý příslušník CIA a bezpečnostní analytik, který nyní působí na Georgetown University vysvětluje, že potenciální arabští členové aliance ohledně hlubšího spojenectví s Izraelem zjevně váhají, ale iniciativa i tak zasazuje do kontextu nedávné pozvednutí vztahů mezi uvedenými aktéry.

Více souvisejících

bahrajn Trest smrti popravy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy