V Izraeli našli ubodaného vojáka (†19), armáda pátrá po pachateli zločinu

V blízkosti židovské osady na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu bylo dnes nalezeno tělo devatenáctiletého izraelského vojáka. Muž byl zřejmě ubodán k smrti. Po vrahovi nyní pátrají izraelské bezpečnostní složky. S odvoláním na sdělení izraelské armády o tom informovala agentura AP.

V armádním prohlášení stojí, že tělo bylo nalezeno, když izraelští vojáci a policie prohledávali oblast v blízkosti osady Guš Ecion. Voják byl studentem přípravného vojenského židovského semináře, neměl na sobě uniformu a nebyl ozbrojen, uvedl mluvčí armády Jonathan Conricus. Seminář umožňuje studentům kombinovat náboženské studium se službou v armádě.

Úřady později uvedly, že voják byl devatenáctiletý Dvir Sorek z osady Ofram na Západním břehu Jordánu. Jeho tělo bylo nalezeno u silnice v blízkosti semináře, kde studoval. Podle izraelského vojenského rozhlasu armáda vyšetřuje, zda nebyl usmrcen při nepovedeném pokusu o únos.

19-year-old Corporal Dvir Sorek was stabbed and killed in a terrorist attack early this morning, while neither armed nor in uniform, close to the Yeshiva where he was studying. May his memory be a blessing. pic.twitter.com/JrJdlJGlUM

— Israel Defense Forces (@IDF) August 8, 2019

K činu se nikdo nepřihlásil, palestinská teroristická organizace Islámský džihád ale vraždu mladého Žida označila za hrdinský čin.

Premiér Netanjahu oznámil, že izraelské bezpečnostní složky nyní pátrají po "odporném teroristovi, aby ho přivedly před spravedlnost". Prezident Reuven Rivlin mezitím kondoloval rodině oběti a uvedl, že bezpečnostní složky po vrazích pátrají a neustanou, dokud je nenajdou.

"Nekompromisně bojujeme proti terorismu, abychom zajistili bezpečnost našeho lidu," uvedl prezident.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Oblast je v současnosti domovem 600.000 izraelských Židů.

Osady na okupovaném území Palestinci označují za nelegální a zcela v rozporu s možností vytvořit dva státy. Stejné stanovisko zaujímá i značná část mezinárodního společenství. Izrael tvrdí, že osidluje historická území, kde Židé vždy žili.

Netanjahu se dnes zúčastnil slavnostního položení základního kamene v židovské osadě Bejt El, kde má být postaveno 650 nových bytů. Premiér řekl, že Židé se z oblasti nenechají vyhnat Palestinci a že "kořeny ve své domovině zapustí ještě hlouběji".

Izrael minulý týden oznámil, že postaví 6000 nových bytů pro židovské osadníky na Západním břehu Jordánu. Palestinští vůdci židovský stát v reakci obvinili z koloniálního myšlení. Izrael zároveň schválil 700 stavebních povolení Palestincům, uvedla agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Izraelská armáda Izrael Benjamin Netanjahu Reuven Rivlin (izraelský prezident)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy