Letadlové lodě USA se stahují od syrských břehů, Turecko zuří

Washington - Američané stahují své dvě letadlové lodě, které doposud operovaly poblíž syrského pobřeží, zpět do přístavů v USA. Obamova administrativa chce tímto krokem zmírnit napětí v regionu. Krok však vyvolal vlnu nevole v tureckých vládních kruzích. Informuje server RT.com

Turečtí představitelé doufali, že Spojené státy zachovají podstatnou vojenskou přítomnost v regionu destabilizovaném občanskou válkou v Sýrii. Letadlové lodě USS Eisenhower a USS Iwo Jima spolu s doprovodnými plavidly a výsadkovou skupinou o síle 2500 elitních námořníků však míří zpět do vlasti. Mnozí analytici přitom považovali přítomnost tohoto uskupení v oblasti za předvoj potenciálního amerického ozbrojeného zásahu do bojů v Sýrii.

Ankara proto reagovala velmi podrážděně. Nejmenovaný představitel turecké vlády prohlásil, že krok Američanů je jen stěží pochopitelný a naprosto nepřijatelný. Turecko je jedním z hlavních zahraničních odpůrců syrského režimu prezidenta Assada a obává se, že by mohlo být občanskou válkou probíhající těsně u turecko-syrských hranic zasaženo. Spoléhá proto na bezpečnostní garance NATO.

Související

Írán, ilustrační foto

Teherán žádá RB OSN, aby odsoudila vraždu íránského jaderného fyzika

Írán vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila vraždu prominentního íránského jaderného fyzika Mohsena Fachrízádeha a aby podnikla kroky proti pachatelům. Íránský prezident Hasan Rúhání dnes z činu obvinil Spojené státy a Izrael a stejně jako duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí pohrozil odvetou. Íránský vyslanec u OSN upozornil, že Teherán si vyhrazuje právo podniknout "veškerá nezbytná opatření".
Americká letadlová loď třídy Nimitz

Armáda USA hledá v Arabském moři námořníka z lodi Nimitz

Americká armáda hledá na severu Arabského moře pohřešovaného námořníka z letadlové lodi Nimitz. Posádka ohlásila muže přes palubu v neděli večer. K pátrání se podle amerického námořního institutu připojil také křižník Princeton, který má na palubě řízené střely, a další plavidla.

Více souvisejících

USS Nimitz Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy