Světem se šíří nový zabiják lidstva, nemoc MERS!

Praha - Zdrojem nebezpečného koronaviru, který se šíří z Blízkého východu, by mohli být velbloudi. Vyplývá to z výzkumu mezinárodního týmu vědců, kteří svá zjištění zveřejnili v časopise Lancet Infectious Diseases.

Testy ukázaly přítomnost viru, který způsobuje nové chřipkové onemocnění MERS, nebo velmi podobného viru v tělech těchto zvířat. Odtud se pak koronavirus mohl přenést na lidi, napsal server BBC. Vědci nyní ještě potřebují provést další testy, aby svá zjištění potvrdili. MERS je podobný smrtelnému onemocnění SARS, které se před několika lety bleskurychle rozšířilo po planetě, smrtelně „zkosilo" řadu lidí a nikdo pořádně nezjistil původ choroby.

MERS se začal šířit z Blízkého východu a od loňska si vyžádal 46 životů, nakaženo bylo celkem 94 lidí. Koronavirus MERS (Middle East respiratory syndrome) může vyvolat kašel, vážné dýchací potíže, horečku, zápal plic a údajně i selhání ledvin. Úmrtnost nakažených pacientů přesahuje 50 procent, což je mnohem víc než v případě zmíněného příbuzného koronaviru SARS.

Důkazy pro přenos nemoci mezi lidmi existovaly, odborníci se ale vždy domnívali, že k prvotní nákaze došlo kontaktem se zvířaty. Nevěděli ale, o jaká zvířata by mohlo jít. Mezinárodní tým vědců se zaměřil na vzorky krve odebrané několika druhům dobytka, zejména kravám, kozám, ovcím a velbloudům. Vzorky byly sesbírány v rozličných zemích. Zjišťovali, zda se v tělech zvířat nacházejí odpovídající protilátky, které v krvi zůstávají i dlouho poté, co virus již vymizel.

"Nalezli jsme protilátky, o kterých si myslíme, že jsou specifické právě pro koronavirus MERS nebo jemu podobný virus, v krvi jednohrbých velbloudů," uvedla Marion Koopmansová z univerzity v Nizozemsku, která se na výzkumu podílela. Menší množství protilátek objevili v krvi 15 ze 105 velbloudů z Kanárských ostrovů a jejich vysoké množství zaznamenali v krvi všech jednohrbých velbloudů testovaných v Ománu. To by mohlo znamenat, že virus se právě ve druhém jmenovaném státě a potažmo celé oblasti nedávno nacházel. Z Ománu zatím nebyly hlášeny žádné případy onemocnění nebezpečným virem, nejvíce mrtvých ale hlásí sousední Saúdská Arábie. Právě místní velbloudy by nyní chtěli vědci otestovat.

Související

HZS Moravskoslezského kraje zasahoval ve FN Ostrava kvůli pacientovi s podezřením na MERS

VIDEO: Podezření na smrtící virus MERS v Česku. Muž měl po návratu z Jordánska podezřelé příznaky

U Čecha hospitalizovaného na specializovaném infekčním oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce (NNB) se podezření na onemocnění MERS nepotvrdilo. ČTK to sdělil vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa. Pacient podle informací ČTK pobýval v Jordánsku. V Česku byli už tři pacienti s podezřením na nákazu touto nebezpečnou nemocí, proti níž není vakcína ani účinná léčba.
Ilustrační foto

Hrozí nám vážné nebezpečí? Ztracené lahvičky s virem SARS se pořád nepodařilo najít

Paříž - Pasteurův ústav je významné středisko základního výzkumu pro biologii a lékařství, slouží jako epidemiologické dozorové centrum. K chybám však může dojít vždy a ústav, který má kontrolovat výskyt infekčních onemocnění na celém světě, mohl způsobit smrtelnou epidemii po celém světě. Před třemi lety totiž výzkumníci ztratili dohled nad 2349 lahvičkami viru SARS a dodnes není jasné, kam se materiál poděl.

Více souvisejících

Nemoc MERS Velbloudi

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy