VIDEO: Podezření na smrtící virus MERS v Česku. Muž měl po návratu z Jordánska podezřelé příznaky

U Čecha hospitalizovaného na specializovaném infekčním oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce (NNB) se podezření na onemocnění MERS nepotvrdilo. ČTK to sdělil vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa. Pacient podle informací ČTK pobýval v Jordánsku. V Česku byli už tři pacienti s podezřením na nákazu touto nebezpečnou nemocí, proti níž není vakcína ani účinná léčba.

"Stav pacienta se v průběhu dnešního dne zlepšoval, pominuly horečky a stejně tak i další příznaky. Pacient byl ze specializovaného oddělení pro vysoce nakažlivé nákazy, které je v civilním sektoru jediné v celé ČR, přeložen na standardní lůžkové oddělení Infekční kliniky NNB," uvedl Řepa.

Další krevní testy lékaři pacientovi udělají v pátek. Pokud se jeho stav bude i nadále zlepšovat, mohl by být podle Řepy propuštěn do domácího ošetřování už v pátek.

Podezření na MERS zjistila fakultní nemocnice v Ostravě. "Pacient pobýval v zahraničí a objevily se u něj klinické projevy onemocnění. Pacient byl z FNO odvážen ve stabilizovaném stavu a komunikoval. Chod infekčního oddělení nebyl tímto transportem jakkoliv narušen a funguje v běžném provozu. Přijali jsme standardní opatření, která si tento případ vyžádal. Nicméně takovýmto způsobem jsme pacienta do Prahy transportovali poprvé," řekla ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Naďa Chattová.

Infekce MERS se objevila poprvé v oblasti Blízkého východu v roce 2012. V Česku bylo už několik podezřelých případů, žádný se nepotvrdil. V červnu 2015 šlo o prvního Čecha, který se vrátil z Koreje s rýmou a teplotou.

Blízkovýchodní respirační virus (MERS) se projevuje jako nachlazení, pokračuje však závažným onemocněním plic a způsobuje i akutní selhání ledvin. Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo už přes 2600 případů nákazy v 27 zemích. Zemřelo přes 800 nakažených.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS Nemoc MERS nemocnice na bulovce FN Ostrava

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy