Piloti Lufthansy jsou ve stávce, ruší se desítky letů

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa zahájili dnes v 08:00 stávku za zachování důchodového programu. Stávka potrvá do 23:00 SELČ a postihne dálkové lety z Frankfurtu nad Mohanem. Lufthansa kvůli stávce zrušila 25 párů spojů, většina plánovaných letů se ale uskuteční.

Stávka zasáhne lety z Frankfurtu do Severní Ameriky a do Asie. Z logistických důvodů zrušila Lufthansa už několik pondělních letů z USA do Německa, odvolán je také jeden středeční let z Dubaje do Frankfurtu.

Většinu spojů ale aerolinky zachovaly, v době stávky odstartuje z Frankfurtu 37 dálkových letů. Pilotovat je budou ti z pilotů, kteří nejsou členy odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC), a členové vedení Lufthansy, kteří mají pilotní licence.

Během prvních dvou hodin stávky byla situace na frankfurtském letišti podle televizních záběrů klidná. Netvořily se fronty a nedocházelo ani k žádným konfliktům mezi cestujícími a zaměstnanci Lufthansy u odbavovacích přepážek. "Je dobře, že to tak je, protože jsme nechtěli zasáhnout cestující, ale našeho zaměstnavatele," řekl agentuře DPA Markus Wahl ze svazu VC.

Vedení Lufthansy se cestujícím za potíže omlouvá, vinu za narušení dopravy podle aerolinek nesou výhradně odbory pilotů. "Odbory, které zastupují kolem 5000 zaměstnanců, bezohledně prosazují svoje požadavky a nejsou ochotny hledat kompromis, přestože jejich neústupnost může ohrozit značnou část ze 120.000 pracovních míst u Lufthansy," řekla v televizi n-tv mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová.

Související

Lufthansa, ilustrační fotografie

Lufthansa hlásí globální výpadek, ovlivnil plány tisíců lidí

Největší německé aerolinky Lufthansa se dnes potýkají s následky výpadku svého počítačového systému, který zkomplikoval plány tisícům lidí po celém světě. Fungovat ráno přestaly systémy pro odbavení i nástup do letadla. Lufthansa kvůli tomu svolala krizový tým a později oznámila, že za výpadkem byly stavební práce, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne uvedlo, že zruší všechny přílety a že letadla začne odklánět na jiná letiště. Odpoledne byly přílety obnoveny a později se přidaly také odlety, jak se začaly systémy vracet k normálu.
Lufthansa, ilustrační fotografie.

Stávka pilotů Lufthansy ochromila v Německu leteckou dopravu

Stávka pilotů německých aerolinek Lufthansa dnes ochromila leteckou dopravu, zrušeny jsou i spoje do České republiky. Na velkých německých letištích se u přepážek společnosti tvoří dlouhé fronty lidí, kteří se snaží najít náhradu za zrušené lety. Lufthansa vyzvala cestující, aby na letiště nejezdili, pokud byl jejich let odřeknut. Stávka za vyšší mzdy se koná v době, kdy ve třech západoněmeckých spolkových zemích končí prázdniny.

Více souvisejících

Lufthansa stávka letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

včera

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Pavlovi se odchod Pirátů z vlády nelíbí

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k aktuální situaci na české politické scéně, kde premiér Petr Fiala navrhl odvolání Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, z funkce ministra pro místní rozvoj. 

včera

Izraelská armáda při útoku na Bejrút zabila velitele Hizballáhu

Izraelská armáda v úterý oznámila, že při útoku na Bejrút zabila velitele militantního hnutí Hizballáh Ibráhíma Muhammada Kabísího. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy