Sídlo EP ve Štrasburku v ohrožení? Hrozí mu zrušení

Praha/Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu, který funguje jako jeden ze sedmi orgánů Evropské unie, využívají pro svá jednání několik sídel po celé Evropě. Zatímco v Bruselu probíhají schůze výborů a v Lucemburku sídlí hlavní sekretariát, Štrasburk hostí plenární zasedání. Podle některých europoslanců je ale provoz sídla ve Štrasburku nesmírně drahý a situaci poslancům neulehčují ani místní hotely.

Europoslanec Tomáš Zdechovský podotýká, že jakmile má někdo možnost zneužít situace, tak ji zneužije. Ve Štrasburku by o tom podle něj mohli Francouzi napsat knihu, která by se jmenovala "Jak okrádáme pracovníky Evropské unie v tamních hotelech." 

V době konání plenárních zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku totiž místní hotely nabízí ubytování za několikanásobně vyšší ceny, než jaké mají nastavení za běžného provozu. "Francouzi tak regulérně zneužívají svého postavení a sídla ve Štrasburku, aby si jednoduše na Evropské unii namastili kapsy," podotýká Zdechovský.

Europoslanci na své ubytování dostávají nemalé finanční příspěvky, jejich výše je ale podle Zdechovského dána právě vysokou cenou za ubytování v hotelích. "Kdyby byly hotely za normální nebo mírně zvýšené ceny, stačily by nám diety poloviční a ušetřilo by se ročně několik milionů eur," podotkl Zdechovský.

Sídle ve Štrasburku hrozí zrušení

Přítomnost europoslanců a zaměstnanců Evropské unie ve Štrasburku vedla hoteliéry k tomu, aby hotely během zasedání nasadily několikanásobně vyšší ceny. Podle Zdechovského tak kolikrát europoslanci platí vysoké částky za hotelový pokoj, kde neteče teplá voda a vypadává internet. Tyto finance navíc plynou z veřejných peněz.

Zdechovský upozorňuje, že Francouzi tak dlouho chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. "Jestli se svým přístupem k okrádání pracovníků Evropské unie něco neudělají, vyvstává otázka, zda opravdu sídlo ve Štrasburku nezrušit," uvádí s tím, že  stále rostoucí ceny tamních hotelů v průběhu zasedání k tomu výrazně mohou přispět. 

Na dotaz serveru EuroZprávy.cz Zdechovský přiznal, že zrušení sídla ve Štrasburku je v tuto chvíli diskutovaná možnost v rámci Evropského parlamentu. "Už o tom mluví desítky poslanců včetně některých z Francie. Podle nás je to přežitek, který je navíc neskutečně drahý," uvedl europoslanec.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) europoslanci EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy