Kolik asistentů zaměstnávají europoslanci? Na to se podívejte

Brusel - Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský zveřejnil průzkum zobrazující počet asistentů, které zaměstnávají europoslanci. Česká republika se s průměrnými 4 asistenty drží zhruba ve středu škály, uvedl na svém webu.

Poslanec Evropského parlamentu disponuje částkou 21 379 € na platy zaměstnanců kanceláře. Do této částky se zahrnují veškeré náklady na akreditované asistenty působící v Bruselu či tzv. lokální asistenty, ale i různé politické, právnické či mediální poradce. Rovněž se jedná o náklady na různé průzkumy, či jiné služby, které přímo souvisí s parlamentní činností poslance nebo například plat stážistů.

Průzkum uvádí, že rozdíly v počtech pracovníků se mohou výrazně lišit a pohybují se mezi 0 až 25 asistenty, přičemž téměř 40 poslanců z celkového počtu 751 zaměstnává více než 10 asistentů. Mezi země, které tradičně zaměstnávají velký počet zejména lokálních asistentů, patří Polsko a Litva. Litevští poslanci zaměstnávají v průměru 11 asistentů a celkem 73 % poslanců má více než 10 asistentů. Absolutní jedničkou je litevský poslanec Guoga Antanas, který zaměstnává celkem 25 asistentů, z nichž pouze jeden vykonává práci v Bruselu.

Počet asistentů závisí na mnoha faktorech, jako je velikost volebního obvodu poslance, zaměření se na lokální či evropskou politiku, funkce v některém z výborů, delegací, politických klubů atd. Někteří polští a litevští poslanci současně uvádějí, že vyšším počtem asistentů tak snižují nezaměstnanost ve své zemi a dávají zejména mladým lidem s jazykovými schopnostmi příležitost k získání nových profesních zkušeností.

Opačným fenoménem jsou poslanci, kteří nezaměstnávají žádné asistenty ani v Bruselu ani ve svých volebních obvodech. Zemí s nejvyšším zastoupením těchto poslanců je Belgie.

Tradičním představitelem země s nižším počtem zaměstnanců, v průměru 2-3 asistenti, je Švédsko, Dánsko, Belgie či Lucembursko. Česká republika se s průměrnými 4 asistenty drží zhruba ve středu škály, kde se rovněž pohybují země, jako je Francie, Německo, Itálie, Slovensko, či Maďarsko. Vyšší počet asistentů je pak obvyklý pro Rumunsko, Velkou Británii, Maltu či Lotyšsko.

Produktivita poslance a počet asistentů nejdou ruku v ruce

Ne vždy ale platí úměra, čím více asistentů, tím lépe odvedená práce. Mezi poslanci, kteří se umístili v první desítce co do počtu asistentů, lze objevit i ty, jenž nevykazují téměř žádnou politickou aktivitu, jedná-li se o předkládání pozměňovacích návrhů, stanovisek, zpráv či projevů na plenárním zasedání.

Poměrně vysoká částka na platy zaměstnanců souvisí s faktem, že poslanec ke své politické činnosti potřebuje asistenty a odborníky, kteří odvádějí maximálně profesionální a kvalitní práci. Ačkoliv pro odměňování akreditovaných asistentů existují tarifní tabulky, nejsou pro jednotlivé třídy jasně stanoveny předpoklady, kterými by měl asistent disponovat pro zařazení do daného stupně a poslanec má v tomto pohledu poměrně volné ruce. Obdobně netransparentně je postaven i systém pro výběr a odměňování lokálních asistentů, který může vyústit k neopodstatněnému zaměstnání několika desítek asistentů.

"Jsem jednoznačně pro větší transparentnost v čerpání veřejných finančních prostředků. Jedná se o peníze daňových poplatníků a tak je k nim také třeba přistupovat. Osobně mám 2 asistentky v Bruselu, 1 asistenta v ČR, politického poradce a dále 3 pracovníky na částečný úvazek, kteří jednají s médii, připravují mi politické a legislativní podklady apod." uvádí poslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Související

Evropská Unie

Eurovolby skončily. Co čeká zvolené europoslance a EU nyní?

Občané Evropské unie si v eurovolbách zvolili 720 poslanců, kteří je budou v Evropském parlamentu (EP) zastupovat následujících pět let. Po volbách oznámí vnitrostátní orgány členských států EU jména zvolených europoslanců a ověří, zda nevykonávají funkce neslučitelné s mandátem poslance EP.

Více souvisejících

europoslanci EU (Evropská unie) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy