Identita nejděsivějšího kata Islámského státu odhalena. "Džihádský John" uřezával hlavy zajatcům

Londýn - Britská a americká média odhalila totožnost vraha "Johna", který se objevoval na brutálních videích Islámského státu. Západní zajatce prý popravoval Mohammed Emwazi z Londýna. Oficiální místa ale k informací mlčí.

Vyšetřovatelé věří, že tajemným mužem z videí IS je Mohammed Emwazi, řekly dnes podle Reuters dva americké vládní zdroje. Muž bydlel v západním Londýně a britské tajné služby podle stanice BBC zaregistrovaly jeho údajné napojení na ozbrojené somálské islamisty.

Deník The Washington Post napsal, že Emwazi je Brit, který se podle svých blízkých narodil v Kuvajtu a vyrůstal v Londýně v bohaté rodině, vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Westminsterská univerzita dnes v prohlášení uvedla, že Mohammed Emwazi odešel ze školy před šesti lety. "Pokud jsou tato obvinění pravdivá, jsme ze zprávy v šoku a smutní," uvedl mluvčí školy.

Muž se podle zdrojů amerického listu radikalizoval poté, co v květnu 2009 v doprovodu německého muslima zvaného Omar a jistého Abu Taliba po ukončení studií odjel na safari do Tanzanie. Trojice se ale na safari nedostala: hned po příletu do Dáresalámu ji zatkla policie. Po noci v policejní vazbě měli muži opustit zemi.

Zdroj: YouTube

Podle The Washington Post Emwazi tvrdil, že se ho snažili naverbovat představitelé britské zpravodajské agentury MI5. Poté se pokusil odjet do Kuvajtu, ale v roce 2010 ho zatkla protiteroristická jednotka. Úřady mu zakázaly cestovat do zahraničí, ale přesto našel způsob, jak se v roce 2012 dostat do Sýrie.

Poprvé se muž v černém oděvu s anglickým přízvukem a nožem v ruce objevil na videu islamistů loni v srpnu, když zabíjel amerického novináře Jamese Foleyho. Poté byl spatřen například i na videích, která ukazovala setnutí hlavy americkému novináři Stevenu Sotloffovi a britskému dobročinnému pracovníkovi Alanu Henningovi.

Britské vládní zdroje a policie odmítly potvrdit nebo popřít zprávu s ohledem na probíhající vyšetřování. "Nikdo z oficiálních bezpečnostních kruhů nebude nyní komentovat, co vědí a proč to vědí," uvedla odpoledne stanice BBC.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Velká Británie James Foley (popravený americký novinář islámsity)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 43 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy