Biľakovu bustu na Slovensku někdo ukradl, soudruzi se vztekají

Bratislava - Busta komunisty Vasila Biľaka na východě Slovenska se nesetkala s ovacemi, ba naopak. Nejprve ji dva výtvarníci natřeli načerveno a opatřili nápisem "Svině!", nakonec ji někdo ukradl. Slovenští komunisté incident ostře odsoudili.

Pomník věnovala Biľakovi obec Krajná Bystrá, která zároveň udělila loni zemřelému politikovi a svému rodákovi čestné občanství.

Policejní mluvčí Daniel Džobanik uvedl, že oznámení o zmizení busty policie obdržela dnes dopoledne. Způsobenou škodu kriminalisté předběžně vyčíslili na 2500 eur (68.500 korun).

Incident odsoudila neparlamentní KSS. "Pokud nebude tento trestný čin v dohledné době vyřešen trestněprávně, stane se signálem k páchaní podobných činů vůči všemu a všem. Budou znehodnocovány sochy a pomníky nejen komunistické, ale naopak i ty, které symbolizují údajnou 'demokracii', pomníky listopadu 1989, pomníky sovětských osvoboditelů i pomníky naší národní historie," tvrdila KSS.

Komunisté už dřív obhajovali odhalení pomníku Biľakovi, který se podle nich zasloužil o rozvoj východního Slovenska. Pomalovanou bustu plánovali odmontovat a vrátit do původního stavu.

Slovenská prokuratura minulý týden oznámila, že prošetří nejen poškození Biľakova pomníku, ale také okolnosti jeho postavení.

Související

Vasil Biľak s Ceauşescem v roce 1977

První "normalizační" opatření bylo ÚV KSČ přijato před 50 lety

Před 50 lety, 14. listopadu 1968, byla na zasedání ÚV KSČ přijata rezoluce s názvem Hlavní úkoly strany v nejbližším období. V textu se mimo jiné mluvilo o tom, že pro postup strany je "mimořádně důležité upřímné a důsledné plnění moskevského protokolu z 26. srpna, jenž je jediným reálným východiskem pro cestu normalizace poměrů v ČSSR". Ústřední výbor udělal i některé personální změny, mezi nové tajemníky se dostali pozdější významní exponenti normalizace - Vasil Biĺak, Josef Kempný a Lubomír Štrougal.
Československo během vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele s armádou SSSR (21. srpna 1968).

Zrada Československa. Soudruh Biľak před 50 lety předal SSSR zvací dopis

Praha - 3. srpna 1968 se v Bratislavě konala porada představitelů států Varšavské smlouvy (Bulharska, Maďarska, Polska, NDR, SSSR a Československa), na které byla přijata takzvaná Bratislavská deklarace. Vedení SSSR tehdy také dostalo od Vasila Biľaka takzvaný zvací dopis, kterým část československých komunistů žádala Sovětský svaz o pomoc s "kontrarevolucí".

Více souvisejících

Vasil Biľak Slovensko Policie SR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 21 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 51 minutami

před 51 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy