Banány ukrývaly smrt: Žena si domů přinesla s nákupem jedovatá monstra +VIDEO

Londýn - Britka Marie Layton našla v banánech z Teska hnízda s nejjedovatějším pavoukem světa - palovčíkem brazilským. Ten dokáže s přehledem zabít člověka. Vyloučit se taková věc nedá ani v Česku, potvrdil český řetězec.

V banánech z britské pobočky Tesco se skrývalo smrtelné nebezpečí jménem palovčík brazilský. V češtině to nezní nijak děsivě, mnohem výmluvnější je ale jeho řecké jméno Phoneutria, které znamená doslova "vražedkyně". Jde o jihoamerického pavouka, který se před pěti lety dostal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejjedovatější pavouk světa.

Jako by nestačilo, že jed palovčíka brazilského je nejsilnějším existujícím neurotoxinem, je tenhle druh pavouka navíc dost agresivní. Útočí podobně jako slíďáci, kořist pronásleduje a pak se jí skokem zmocní a ochromí ji kousnutím. Jsou známy případy, že po kousnutí tímto pavoukem zemřeli i lidé, kterým byl podán protijed. A to poměrně nepříjemnou smrtí - ochrnutím dýchacích svalů a zadušením. I ten, kdo nezemře, musí počítat s několikadenními nesmírně silnými bolestmi.

Pro muže má palovčík brazilský ještě jedno nepříjemné překvapení. Jeho kousnutí způsobuje tzv. priapismus, tedy dlouhoutrvající (až několik dnů) bolestivou erekci, po níž může následovat i trvalá impotence.

Zdroj: YouTube

A právě celé hnízdo s kokony a vajíčky přinesl domů z britského Teska v Pontardawe v jižním Walesu manžel paní Marie Laytonové (43). Pavouci byli schovaní přímo uvnitř banánu a banány zase uzavřené v plastovém sáčku. Doma rodině ležely ještě celý jeden den, než se Marie rozhodla dát jeden plod šestileté dceři. "První banán vypadal trochu legračně, tak jsem jí dala jiný a v tu chvíli jsem zjistila, že na něm je pavoučí zámotek. A na dalších banánech taky. Navíc se jedno hnízdo začalo otevírat," popisuje chvíle hrůzy žena.

Protože o těchto pavoucích viděla reportáž, hodila banány i snimi do plastové krabice a tu dala do mrazáku, aby všechny pavouky i jejich vajíčka usmrtila. Mezitím si své podezření potvrdila na internetu a pořádně se vyděsila. Kontaktovala pak i pobočku Tesco, kde banány s pavouky manžel koupil. Chtěla nějaké rady, jak se má zachovat. Na zákaznické lince jí ale jen řekli, že má banány přinést a dostane zpět své peníze.

Tesco je v tom ale nevinně. Banány pocházely z Kostariky a pavouci se do nich dostali už při balení na plantáži. Takové případy se občas objevují i u méně nebezpečných druhů. U palovčíka brazilského tohle riziko zmiňuje i Wikipedie, která říká, že se "může dostat do jiných oblastí ukrytý v zásilce banánů dovážených z Mexika a Střední Ameriky". Ostatně totéž se stalo přesně před rokem a rovněž v Británii. Rodina tehdy dokonce musela uprchnout z domu, když se z trsu banánů - opět z Kostariky - vyhrnuly stovky malých palovčíků brazilských.

Podobné riziko bohužel nelze vyloučit nikdy a nikde. Tedy ani v Česku. Potvrdil to Václav Koukolíček z tiskového oddělení českého řetězce Tesco. "Stává se to. Zhruba tak jednou za pět let. Ty banány se vozí přímo z plantáží, kde se i balí. Opatření proti takovým situacím máme celou řadu, ale ten pavouk je živý organismus. Skrývá se a utíká, takže ho nemusíte vždy odhalit," řekl Václav Koukolíček.

Jeho slova potvrzuje i čerstvý případ z loňského prosince, kdy malého pavouka odhalil mezi banány muž z Ostravy. Okamžitě kontaktoval strážníky a ti zase odchytovou službu. Ta byla nakonec zbytečná - muž pavouka odchytil do sklenice sám. V tomto případě šlo o méně nebezpečného skákacího stromového pavouka jménem maloočka lovecká. Kouše a je jedovatý, ale člověku zpravidla nemůže ublížit.

Související

Ilustrační fotografie.

V Mariánských Lázních hořelo Tesco, požár se obešel bez zranění

Hasiči v noci na dnešek likvidovali v Mariánských Lázních na Chebsku požár obchodního domu Tesco. Plameny zasáhly menší část pláště budovy, rozšířily se i dál do skladu. Požár se hasičům podařilo kolem 05:00 dostat pod kontrolu. Při události se nikdo nezranil. Příčinu požáru hasiči vyšetřují, informoval ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Vzniklou škodu zjišťují, bude podle nich dosahovat několika milionů korun.

Více souvisejících

Tesco Velká Británie Pavouci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy