V Tatrách zemřel český horolezec

Bratislava - Jeden český horolezec zemřel a další utrpěl vážná zranění po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách. Muži lezli po jihovýchodní straně hory.

Záchranáře dnes časně ráno kontaktovali polští horolezci, kteří našli těla dvou Čechů ve Skalnaté dolině. Na místo byli vrtulníkem dopraveni lékař a horští záchranáři.

"Žel jeden z dvojice (horolezců) utrpěl při pádu zranění neslučitelná se životem a druhý horolezec byl po poskytnutí neodkladné lékařské péče ve vážném zdravotním stavu letecky transportován do nemocnice," uvedli záchranáři.

Bližší okolnosti pádu zatím nejsou známé. Ihned po oznámení pádu obou horolezců vyletěl na záchrannou akci vrtulník zdravotníků s lékařem na palubě.

Mluvčí nemocnice v Popradu Sylvia Galajda ČTK řekla, že zraněný horolezec po hospitalizaci komunikoval s lékaři. Bližší informace o jeho zdravotním stavu ale neuvedla s odůvodněním, že pacient k tomu nedal souhlas.

Oba čeští horolezci lezli v jihovýchodní stěně Lomnického štítu, který je oblíbeným cílem také turistů kvůli tomu, že hora je přístupná lanovkou ze Skalnatého plesa.

Poslední podobný případ se odehrál 7. března 2015. Dvaapadesátiletý český horolezec nepřežil v pád při výstupu na horu Tupá ve Vysokých Tatrách, informovala slovenská horská služba.

19. srpna 2014 nepřežil dvaaosmdesátiletý český turista asi 100 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách. Muž se zřítil do údolí při sestupu z Chaty pod Rysy.

Další dva případy se odehrály v březnu 2014. Jeden český turista nepřežil pád laviny ve Vysokých Tatrách, druhý český horolezec spadl při horském výstupu. Neštěstí se stalo v dolině nad Vareškovým plesem.

Související

Mount Everest

Před sto lety chtěli jako první zdolat Mount Everest, zemřeli pod jeho vrcholem

Na počátku června roku 1924, tedy přesně před 100 lety, se dva britští horolezci vydali na vrchol Mount Everestu s cílem ho jako vůbec první lidé dosáhnout. To se jim bohužel nepodařilo. Osmého červnového dne je svědci viděli naposledy a pravděpodobně i tentýž den pod vrcholem nejvyšší hory světa zahynuli. Ostatky se podařilo najít až po dlouhých 75 letech.

Více souvisejících

Horolezectví horolezec Vysoké Tatry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy