Kdo ohrožuje Evropu? Ani Islámský stát, ani Rusko, ale...

Praha - Řecko je na pokraji bankrotu. Už dříve si země ležící na jihovýchodním cípu Evropy vysloužila cejch nejslabšího a nejnespolehlivějšího článku v Evropské unii. Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský ale ve svém textu, který poskytl serveru EuroZprávy.cz, upozorňuje, že bude hůře, neboť Řecko táhne Evropu ke dnu.

Zbytkem Evropské unie je Řecko vnímáno jako věčný potížista, který neustále natahuje ruku po dalších penězích od tzv. trojky (tj. Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu), ale reformy provádí pomalu nebo vůbec. Bývá proto s oblibou líčeno jako země s malou sebereflexí a tahem na bránu, které bychom už neměli dávat žádné peníze. Problém však není černobílý.

Ano, Řecko si může za mnohé problémy více méně samo a zfalšovaná čísla při vstupu do eurozóny bude nepochybně navždy skvrnou na jeho reputaci. Když ale řekneme A, je třeba říci i B. Co ale jiného dělat v této situaci?

Pokud by se nepůjčily Řecku peníze, dostalo by se na úplné dno. Následky by byly nedozírné a dotknul by se i České republiky, která není v eurozóně. Nesmíme zapomenout, že vzhledem k propojenosti ekonomik by to odnesla celá Evropa, což nikdo z nás nechce. Ale pokud současná vláda své neohrabané kormidlování děravé řecké lodi nezmění, nebude jiná cesta.

Mýtus o líných Řecích

O Řecích se často tvrdí, že jsou líní. Nejsou. Celý začarovaný kruh je v efektivitě jeho hospodářství a hlavně v chování řeckých vlád. V momentě, když se hospodářství dařilo, začaly se neúměrně zvyšovat platy státní správy a veškeré mandatorní výdaje. To Řecko dostalo do dluhové pasti a nemožnost soukromým firmám konkurovat.

Pokud se chtějí Řekové dostat ze začarovaného kruhu půjček, musí změnit nejen rétoriku. Nejde pouze o to kritizovat ty, co mu půjčili, ale samotné řecké vlády, které problém způsobily. Každému je asi jasné, že se tak nestane ze dne na den. A vytahovat 70 let staré křivdy je možné před volební kampaní, ale ne v momentě, když jsem na lopatě a hrozí mi položení celého hospodářství.

Tomáš Zdechovský

Autor je člen rozpočtového a kontrolního výboru Evropského parlamentu.

Související

Více souvisejících

Řecko Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Rusko chce spolupracovat s teroristy? Putin se chystá k ráznému kroku

Ruské úřady brzy oznámí své konečné rozhodnutí o vyškrtnutí afghánského hnutí Taliban ze seznamu teroristických organizací. Tuto informaci v Moskvě sdělil zvláštní představitel ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov. Uvedl to server Politico.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy