Volby v Británii jsou velkým oříškem, analytici ale favorita mají

Londýn - Už tento čtvrtek 7. května půjdou Britové k volbám, aby si zvolili nový parlament. Výsledek hlasování bude s největší pravděpodobností velmi těsný, na vítězství mají totiž stejnou šanci konzervativci premiéra Davida Camerona i opoziční labouristé Eda Milibanda.

Poslední čtyři měsíce předvídají agentury rozdíl mezi konzervativci a labouristy jen ve výši jednoho procentního bodu. U čtyř agentur vyhraje takto těsně premiérova strana, u třech ostatních naopak labouristé. Zpravidla se hovoří o 34 procentech hlasů pro konzervativce a 33 procentech pro labouristy. V úvahu je třeba brát tříprocentní statistickou odchylku.

Povolební rozložení sil bude tedy pravděpodobně záležet na tom, jaké spojence si obě hlavní strany najdou. Podle komentářů například Cameronovi hrozí, že i v případě vítězství může nakonec vládnout koalice vedená labouristy. Těm slibuje podporu skotská formace SNP, která podle anket může získat až 59 křesel.

Dalšími politickými silami, které mohou být pomyslným jazýčkem na vahách, jsou liberální demokraté a Zelení. Liberálové jsou v dosavadní koalici s konzervativci a průzkumy jim předvídají osm procent hlasů, zatímco levicovým Zeleným šest procent. S protievropskou stranou UKIP, která přitom asi skončí na třetím místě se ziskem kolem 14 procent hlasů, nikdo do koalice nejspíš nepůjde. Mnozí ji označují za krajně pravicovou.

VIDEO: Labourista Miliband budoucím premiérem Británie?

Zdroj: YouTube

"Labouristé mají o trochu lepší pozici," je přesvědčen analytik Andrew Hawkins z agentury ComRes. "Miliband má větší šance (vládnout), protože má více potencionálních partnerů," vysvětlil Laurence Stellings z ústavu Populus. "Volební počty nejsou nakloněny konzervativcům," přitakává vedoucí agentury YouGov Peter Kellner. Podle jeho kolegy Joea Twymana čeká Británii "penaltový rozstřel mezi labouristy a konzervativci".

Například zakladatel sázkařského webu politicalbetting.com Mike Smithson ale vyzývá k opatrnosti, protože volební boj o 650 poslaneckých křesel bude mít v jednotlivých okrscích specifický průběh a nemusí odrážet průzkumy.

"Převládající pocit u veřejnosti je nuda," zhodnotila průběh kampaně politoložka Kate Jenkinsová z Londýnské ekonomické školy (LSE).

Zahraniční komentáře si všímají, že v kampani zvlášť nezaznívalo téma Evropské unie. Cameron pod tlakem nacionalistického křídla své strany a sílícího vlivu UKIP přitom slíbil Britům, že v případě znovuzvolení uspořádá referendum k dalšímu členství země v EU. Výsledek takového plebiscitu je přitom nejasný. Miliband varoval, že odchod země z EU by byla "katastrofa".

Související

Dominic Raab

Rusko se podle Londýna pokusilo vměšovat do britských voleb

Rusko se snažilo vměšovat do loňských britských parlamentních voleb nezákonným získáním tajných vládních dokumentů týkajících se chystané britsko-americké obchodní smlouvy a jejich únikem do sociálních médií. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab. Jednoznačné důkazy o rozsáhlé ruské kampani proti volbám ale Londýn podle něj nemá.

Více souvisejících

Volby ve Velké Británii David Cameron Ed Miliband (lídr britských labouristů)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 2 hodinami

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 4 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy