Levice v Británii dostala na frak, Miliband je rozčarován a odstoupil

Londýn - Měl to být boj o každý hlas, volby v Británii nakonec skončily překvapivým vítězstvím konzervativců. Jejich strana má za sebou "velmi silnou noc", řekl premiér David Cameron v hrabství Oxfordshire, kde obhájil své křeslo v Dolní sněmovně. Ed Miliband naopak dnes odstoupil z čela opoziční Labouristické strany.

Podle něj je ještě příliš brzy hovořit o konečných výsledcích. Doufá ale prý v sestavení vlády, chce vládnout "pro každého" a udržet zemi pohromadě.

Naopak lídr labouristů Ed Miliband dnes ráno připustil velké zklamání a rozčarování. "Byla to zjevně velmi obtížná noc, která přinesla velké zklamání pro Labouristickou stranu," řekl Miliband v Doncasteru, kde byl znovuzvolen do parlamentu. Vyjádřil zejména politování nad tím, že jeho strana podlehla "vlně nacionalismu ve Skotsku", kde dominovala na úkor labouristů Skotská národní strana.

V projevu k labouristickým aktivistům Miliband řekl, že mu je líto výsledku a že během pěti let v čele strany udělal vše pro to, aby uspěla. Podle něj Británie potřebuje silnou Labouristickou stranu a teď nastal čas, aby někdo jiný převzal otěže.

Miliband již dnes časně ráno připustil, že jeho strana zažila v parlamentních volbách velké zklamání a rozčarování. "Byla to zjevně velmi obtížná noc, která přinesla velké zklamání pro Labouristickou stranu," řekl Miliband v Doncasteru, kde byl znovuzvolen do parlamentu. Vyjádřil zejména politování nad tím, že jeho strana podlehla "vlně nacionalismu ve Skotsku", kde dominovala na úkor labouristů Skotská národní strana.

Zdroj: YouTube

Britský tisk, který je převážně nakloněn pravici, dnes vítal předpokládané volební vítězství Camerona. "A nyní nám dej hlasování o EU," zní titulek na první straně deníku Daily Express. Naráží tak na Cameronův slib, že v případe znovuzvolení uspořádá nejpozději v roce 2017 referendum k setrvání či ukončení členství země v unii.

Bez čekání na oficiální výsledky oznamují s radostí setrvání Camerona v čele vlády také například deníky The Daily Telegraph, The Sun, Daily Mail a Times. "Toryové končí volby v čele," napsal prestižní list Times.

I jeden z mála levicových deníků Daily Mirror připouští vítězství konzervativců a prohru labouristů. "Parlamentní volby 2015. Opět (labouristi) odsouzeni k dalším pěti ztraceným letům," napsal list, který se netají svým smutkem z očekávaného výsledku voleb.

Související

Dominic Raab

Rusko se podle Londýna pokusilo vměšovat do britských voleb

Rusko se snažilo vměšovat do loňských britských parlamentních voleb nezákonným získáním tajných vládních dokumentů týkajících se chystané britsko-americké obchodní smlouvy a jejich únikem do sociálních médií. Řekl to dnes britský ministr zahraničí Dominic Raab. Jednoznačné důkazy o rozsáhlé ruské kampani proti volbám ale Londýn podle něj nemá.

Více souvisejících

Volby ve Velké Británii Ed Miliband (lídr britských labouristů) David Cameron

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy