Hra na Liberland u konce? Chorvatská policie zadržela Čecha Jedličku

Záhřeb - Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland. Po výslechu byl propuštěn. Liberland o tom informoval na Twitteru. Jedlička vyhlásil Liberland v polovině dubna na "území nikoho" mezi Srbskem a Chorvatskem.

Chorvatské i srbské úřady ale popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

Podle Jedličky si chorvatští policisté nedokázali poradit s tím, že přes hranici, mimo schengenský prostor odcházely stovky lidí. Je to pro ně nová situace, protože obvykle lidi proudí z opačného směru, uvedl šéf Liberlandu po svém dnešním propuštění. O budoucím fungování samozvaného Liberlandu nebo ochraně hranic z chorvatské strany se pak prý bavil i se soudcem ve městě Beli Manastir. "On v té věci nemohl nijak rozhodnout, protože my jsem žádnou hranici nepřekročili, my jsem na hranici Liberlandu čekali na chorvatskou policii," říká Jedlička. Pak byl propuštěn.

Případem se bude zabývat ještě soud vyšší instance a podle Jedličky se celá věc může táhnout měsíce. Mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous ČTK řekl, že jednotlivé konzulární případy úřad nekomentuje. Obecně však podle něj platí, že pokud se český občan obrátí na české zastupitelské úřady s žádostí o pomoc, vyjdou mu "v rámci možností a dané situace vstříc". Samotnou Jedličkovu ideu Liberlandu komentovat odmítl.

The president of Liberland, Vít Jedlička, has been arrested by the Croatian police. We are seeking help in... http://t.co/6ljCd4eBj1

— Liberland (@Liberland_org) 9. květen 2015

V posledních dnech Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek "Liberlanďanů" do neobydlené oblasti proniknout. Přístup ze své strany hranice údajně blokuje i Srbsko."Svobodnou republiku Liberland" Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem "žít a nechat žít".

Související

Více souvisejících

Liberland (Svobodná republika Liberland) Policie Chrovatsko Chorvatsko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 32 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy