U Prešova se zřítil armádní vrtulník. Pilot zemřel, dva těžce zranění

Nitra - Vrtulník slovenské armády dnes spadl nedaleko Prešova na východě Slovenska. Tříčlenná posádka utrpěla vážná zranění, jimž na místě podlehl pilot. Oznámily to slovenské weby s odvoláním na informace ministerstva obrany a hasičů.

Helikoptéra ruské výroby Mi-17 se zřítila v obci Geraltov v těžko přístupném terénu. K nehodě, jejíž příčiny se vyšetřují, došlo při běžném výcvikovém letu kolem 14:00 SELČ.

Server aktuality.sk s odvoláním na prezidenta slovenského hasičského sboru Alexandra Nejedlého napsal, že dva přeživší členové posádky mají vážná zranění. Jde o otevřené zlomeniny, zlomená žebra a pohmožděné páteře.

//

***Toto je prvá fotografia z miesta tragédie.***Po páde vrtuľníka Mi-17 neďaleko obce Hradisko v Prešovskom okrese...

Posted by Spravodajstvo RTVS on 28. červenec 2015

Ministr obrany Martin Glváč byl v době havárie na dovolené v Chorvatsku, okamžitě se ale vydal na cestu domů. Chorvatský ministr mu prý půjčil vrtulník, aby se na Slovesko dostal co nejdříve. Podle slovenských médií se ještě dnes setkal se zraněnými vojáky.

Prezident Andrej Kiska už vyjádřil soustrast rodině pilota. "Vojáci mají jako jediní v popisu práce nebát sa položit svůj život za nás a za naši vlast. Jejich práce a výcvik jsou náročné a často, bohužel, irizikové. Tak jako před pár dny při havárii záchranářů, i teď zůstává hodně otázek. A skoro každá začína slovíčkem proč. Proč se to muselo stát? Proč právě oni? Proč, proč, proč...Ale žádná odpověď nevrátí dítěti otce a manželce muže," cituje server aktuality.sk Andreje Kisku.

Související

Slovenská armáda

Desítky tisíc Slováků nechtějí v případě války bojovat se zbraní

Rekordních více než 40.000 Slováků poslalo místním úřadům oznámení, že v případě mobilizace nechtějí bojovat se zbraní. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministra obrany Jaroslava Nadě v diskusním pořadu Rádia Expres. Podle ministra jde o výsledek zneužívání války na Ukrajině částí slovenské opozice.

Více souvisejících

Armáda SR Letecké nehody Vrtulník Mil Mi-17

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy