Jsme hrdí Češi, nenecháme si nic diktovat. Politik pronesl plamenný projev před Radou Evropy

Štrasburk – Předseda poslaneckého klubu strany Úsvit – Národní koalice Marek Černoch vystoupil na půdě Rady Evropy s plamenným projevem vysvětlujícím, proč České republika a především jeho strana zaujímají k povinnému přerozdělení uprchlíků negativní postoj.

„Jsem Čech, jsem Evropan. Česká republika je moderní, hrdá a sebevědomá země, která prošla tvrdými léty totalitního režimu. Poučili jsme se z vlastní historie. Česká republika není xenofobní, extremistická a už vůbec ne lhostejná! Po celou dobu své moderní existence přijímá nemalé množství politických uprchlíků. A proto mluvit o lidech, kteří dělají vše pro svou vlast, pro svůj národ, jako o nějakých extremistech, ultrapravici či ultralevici, je holý nesmysl. Jsme zodpovědný národ!" vysvětloval na plénu Rady Evropy Černoch.

Evropané podle něj byli vždy solidární, jenže dnes se prý nikdo neptá, kdo bude solidární s Evropou. „Desetitisíce migrantů, kteří se snaží dostat za každou cenu přes hranice bez respektu k pravidlům a zákonům daných zemí. Statisíce lidí, kteří můžou zničit Evropu takovou, jakou ji známe," varoval všechny přítomné.

Pokud Evropa nezastaví migrační vlny, zhroutí se podle něj evropský kulturní a sociální systém, přijdou nepokoje, hrozby radikálních a teroristických skupin nebo organizovaný zločin. Varuje i před zdravotními riziky. „Tohle přeci nechceme! A co dnes dělá Evropa? Německo v jedné chvíli prohlásí, že přijme všechny syrské uprchlíky a týden zavede kontroly na hranicích! Už i v Německu se ozývají silné hlasy, že paušální pozvání milionů nejen syrských uprchlíků bylo neuvážené! Je nám vyhrožováno, že pokud se nepodřídíme, budeme trestáni! Velké státy si prostě dělají, co chtějí a diktují nám svou politiku. Ale Česká republika je suverénní stát a tohle odmítáme! Nenecháme si nic diktovat a nebudeme sklápět hlavu," uvedl v projevu ve Štrasburku poslanec strany Úsvit.

Připomněl, že český názor byl v tomto případě přehlasován a že velké státy si zřejmě neuvědomují následky. „Od včera se začínám bát chvíle, kdy se i z ostatních zemí se rozhodne emigrovat dav a dají se do pohybu další miliony lidi, protože v Evropě je líp a chtějí to zde zkusit. Už dnes nejsme schopni registrovat migranty a neumíme pořádně rozlišit válečné, politické a ekonomické, a to z globálního pohledu a velikosti zemí, kde lidé nejsou spokojeni, zde máme jen hrstku," tvrdil politikům Černoch a dodal, že politické špičky budou zřejmě lhát sami sobě a tvrdit, že stěhování národů zvládnou a nebude to na úkor vlastních občanů.

„My se i nadále chceme a budeme chovat zodpovědně vůči našim občanům! Nechceme mít ve své zemi 'no-go' zony, sociální nepokoje, bezpečnostní a zdravotní rizika. Nebudeme ustupovat lidem, kteří nerespektují naši kulturu a tradice! Nebudeme riskovat bezpečnost, ale i právo na práci vlastních občanů!" uvedl s tím, že tato migrační krize se vymyká všemu, na čem stojí azylové a imigrační procedury. Evropské státy podle českého politika musí pochopit, že lidé musí bojovat za budoucnost svých dětí.

„Proto říkám: jednejme rychle a rázně. Je čas přestat mluvit, přestat se vzájemně obviňovat a začít jednat. Musíme okamžitě řešit příčinu celého tohoto problému - pomocí diplomatických kroků a ekonomických nástrojů se snažme zastavit nelogickou válku v zemích, odkud uprchlíci utíkají! Společně se postarejme o zamezení finančních příjmů, které využívá Islámský stát" burcoval všechny přítomné v Radě Evropy Černoch.

Důležité je podle něj také bojovat proti pašerákům a islámským fanatikům, které ovládají libyjské přístavy, ale i evropský organizovaný zločin a korupci. „S těmi jsme se ostatně měli umět vypořádat už dávno a tvrdě proti nim zasáhnout. Investujme do zajištění důstojných podmínek rodin v regionech bojů. Tím značně přibrzdíme tok běženců do Evropy. Konečným řešením pak je stabilizace postižených regionů a porážka islámských teroristů. Ano, tento úkol vyžaduje daleko aktivnější a účinnější spolupráci aliance, ale bude účinnější, než kvóty a ne řešení problému," domnívá se předseda poslanců Úsvitu.

Evropské státy podle něj musí najít společnou řeč a ne se neustále hádat, zatímco hrozí „sebevražedný konec naší kultury a Evropy, jak ji známe". „Začněme se chovat zodpovědně vůči vlastním občanům. A jestliže máme zvednout ten pomyslný prapor, pak ho zvedám. Děláme to nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli našim dětem," uzavřel svůj projev Černoch.

Související

Soud, ilustrační foto

"Buzeranti jsou nemoc, Romové do plynu." Staník dostal podmínku, u soudu napadal režim v ČR

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Muž má také zaplatit 70.000 korun. Podle soudkyně Heleny Králové se dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Rozhodnutí není pravomocné, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.
dárky

Neznámá tvář českých politiků: Jaký dárek jim vyrazil dech?

ANKETA – K Vánocům neodmyslitelně patří stromeček a hromada dárků. Jejich rozbalování sice řadu z nás baví i teď, jako děti jsme si ale tuto část svátku užívali zcela jistě mnohem více. Českých politiků jsme se proto v předvánoční anketě zeptali, jaký dárek jim vyrazil dech a i po letech jim zůstal v paměti.

Více souvisejících

Marek Černoch Úsvit - Národní koalice Rady Evropy (PACE)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

"I největší zlo jde porazit." Fiala zmínil poselství druhé světové války

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve středu zúčastnil pietního aktu u příležitosti Dne vítězství na pražském Vítkově. Oslavy 79. výročí konce 2. světové války vyvrcholily na Pražském hradě, kde proběhlo tradiční jmenování generálů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy