Sláva, Merkelová nevyhrála. Svět uvítal letošní Nobelovu cenu za mír

Oslo - Takzvaný tuniský kvartet pro národní dialog je letošním laureátem Nobelovy ceny za mír. Jak se zdá dle prvních reakcí, svět tentokrát ocenění uvítal bez výhrad. Z Dánska dokonce přišla ironická poznámka na adresu německé kancléřky.

Udělení letošní Nobelovy ceny za mír potvrzuje úspěch demokratické přeměny v Tunisku, řekl francouzský prezident François Hollande. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové, která byla považována rovněž za kandidátku na cenu, uvedl, že ocenění tuniského kvarteta je "skvělé rozhodnutí".

Vlivný dánský poslanec Soeren Espersen se podle agentury AP zase zaradoval, že nevyhrála favorizovaná Merkelová. Podle něj totiž uvrhla Evropu do jedné z největších "migračních katastrof" moderní doby.

Zdroj: YouTube

Podle britského listu The Guardian budou Tunisané vnímat udělení Nobelovy ceny jako jejich velké zviditelnění ve světě a jako naději, že mezinárodní společenství díky tomu pomůže a podpoří tuniskou ekonomiku. Zatímco tuniská demokracie rozkvétá, ekonomika země stagnuje, a to hlavně po červnovém masakru 38 turistů v tuniském přímořském letovisku.

Psali jsme: Nobelovu cenu za mír získal tuniský kvartet, přispěl k budování demokracie  

Podle Federiky Mogheriniové, šéfky diplomacie Evropské unie, letošní laureáti ukazují cestu k řešení regionálních krizí. Podobně se vyjádřila i Organizace spojených národů. "Potřebujeme, aby nám občanská společnost pomáhala dosahovat pokroku v mírových procesech. Toto je skvělý příklad. Myslím, že Tunisko je jedna z arabských zemí, které se nejlépe vyvíjely po takzvaném arabském jaru," řekl podle Reuters mluvčí OSN v Ženevě. "Tunisané mají být na co hrdí," komentoval udělení Nobelovy ceny za mír předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Tunisko Angela Merkelová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy