Německá neonacistka chce poprvé vypovídat. Za podíl na vraždě deseti lidí jí hrozí doživotí

Berlín - Beate Zschäpeová z německé neonacistické buňky Národněsocialistické podzemí (NSU) chce tento týden poprvé vypovídat. V procesu čelí obvinění z podílu na vraždě deseti lidí tureckého původu.

Členové NSU Uwe Bonhardt, Uwe Mundlos a Beate Zschäpeová z durynské Jeny údajně v letech 2000 až 2007 spáchali po celém Německu deset vražd, převážná většina obětí byla tureckého původu. Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

NSU se podařilo odhalit až v roce 2011. Mužská část buňky ale spáchala před zatčením sebevraždu. Zadržet se podařilo pouze Zschäpeovou, které hrozí doživotní vězení.

Soud s Zschäpeovou trvá už od května 2013, termín jeho uzavření se podle odborníků zatím nedá odhadnout.

Zschäpeová připravila spolu se svými právníky výpověď o 57 stranách, v níž by se měla vyjádřit ke všem obviněním, kterým čelí. Před soudem by ji však neměla přečíst obviněná, ale její obhájce Mathias Grasel.

Termín pro výpověď Zschäpeové zatím nebyl stanoven. Mnichovský soud bude projednávat kauzu NSU v úterý, ve středu a ve čtvrtek a zatím zveřejnil pouze program úterního stání, na kterém by měl vypovídat jiný svědek.

Zschäpeová od začátku procesu vypovídat odmítala a neodpovídala ani na dotazy novinářů při příchodu do soudní síně. "Mlčení ale už není tou správnou strategií. Naopak je nutné podat vysvětlení," uvedl nyní Grasel.

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že vraždy jsou součástí vyřizování účtů mezi tureckými rodinami, a proto hledali viníky v okolí obětí. Rasový motiv zpočátku vůbec neprověřovali, za což dnes čelí kritice.

Související

Více souvisejících

Německo Beate Zschäpeová neonacisté

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy