Německá neonacistka Zschäpeová začala vypovídat, hrozí jí doživotní trest

Berlín - Beate Zschäpeová (40), členka německé neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU), začala po dvou a půl letech zprostředkovaně vypovídat před soudem v Mnichově. Za podíl na vraždách deseti lidí převážně tureckého původu jí hrozí až doživotní trest. Za své činy se omluvila, pozůstalí ale její slova nepřijali.

Její výpověď přilákala velkou pozornost veřejnosti. Podle televizních záběrů se před soudní síní v Mnichově tvořily dlouhé fronty, všichni lidé se dovnitř nedostali.

Zschäpeová se prý o vraždách i o bombových útocích spáchaných NSU vždy dozvěděla teprve po činu; v prohlášení uvedla, že ji tyto činy šokovaly. Údajně přemlouvala oba muže, aby se zločiny přestali, policii však o událostech neinformovala. Mundlos a Böhnhardt jí údajně řekli, že v případě odhalení spáchají sebevraždu, a Zschäpeová tomu chtěla za každou cenu zabránit.

Příbuzným obětí se Zschäpeová omluvila, prý cítí morální vinu. Ve svém prohlášení však zdůraznila, že zločiny spáchali Mundlos a Böhnhardt.

Dcera jednoho ze zabitých Gamze Kubasiková však omluvu odmítla přijmout. "Paní Zschäpeová se svým prohlášením snaží zbavit odpovědnosti. Nevěřím jedinému slovu z této výpovědi," řekla v televizi n-tv.

Vyjádření Zschäpeové odmítli i příbuzní dalších obětí. Proti obviněné se staví i Němci na sociálních sítích. Dnešní soudní jednání označují za frašku, podle nich se snaží Zschäpeová svalit všechnu vinu na mrtvé a chce být vnímána jako oběť.

Zdroj: YouTube

Zschäpeová v prohlášení také uvedla, že se nikdy nepovažovala za skutečnou členku NSU, členy skupiny prý byli jen Mundlos a Böhnhardt. "Oni mě nepotřebovali. To já jsem potřebovala je," přečetl Grasel z prohlášení obviněné.

Zschäpeová se přiznala pouze k podpálení bytu ve Zwickau, kde se skrývala s oběma muži. Prý to udělala na žádost Böhnhardta a Mundlose, aby zničila důkazy o činnosti NSU poté, co skupinu odhalila policie.

Zschäpeová také uvedla, že měla těžké dětství v bývalé Německé demokratické republice, protože žila v neúplné rodině a její matka byla alkoholička. Na krajně pravicovou scénu v Jeně ji přivedli Mundlos a Böhnhardt, s nimiž se seznámila v první polovině 90. let.

Německá média spekulovala o tom, že Zschäpeová prodělala nervové zhroucení, a proto nemůže sama vypovídat. Její obhájci to však nepotvrdili a obviněná dnes v soudní síni působila uvolněným dojmem, usmívala se do kamer a se svými právníky žertovala.

Podle státního zastupitelství vytvořila Zschäpeová s Böhnhardtem a s Mundlosem buňku NSU, která se stáhla do ilegality. V letech 2000 až 2007 údajně spáchali po celém Německu deset vražd, převážná většina obětí byla tureckého původu. Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

Související

Více souvisejících

Německo Beate Zschäpeová neonacisté

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy