Vraťme děti rodičům! Svět opět protestuje proti norské sociálce

Frankfurt/Ottawa/Řím - Série lednových protestů v různých zemích světa proti odebírání dětí, které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet, pokračuje i dnes. V pátek se také uskutečnily protesty ve Washingtonu a v Londýně.

V České republice upoutal pozornost případ rodiny Michalákových. Norský úřad v květnu 2011 rodičům vzal dva syny - desetiletého Denise a sedmiletého Davida - na základě podezření ze zneužívání a zanedbávání péče. Podezření se nepotvrdilo, norský soud ale měl zjištění úřadu za závažná a děti nechal u pěstounů. Matka, Eva Michaláková, nyní usiluje o přezkoumání případu a chce zvrátit rozhodnutí ze září loňského roku o zbavení rodičovských práv a o adopci mladšího syna. Odvolací řízení bude v únoru.

Stížnosti na obdobný postup norského sociálního úřadu v poslední době vznesla řada dalších rodin, a to z různých zemí, například z Rumunska, Polska, Slovenska či Litvy. Spory s úřady o opatrovnictví dětí vedly v mnoha případech k tomu, že cizinci se svými potomky uprchli přes norské hranice zpátky do vlasti nebo do jiných zemí. V posledních deseti letech se to prý týkalo několika stovek dětí.

//

Také dnes proběhne další vlna protestů proti Barnevernetu, a to v těchto městech a zemích:1. Bucurest, Timisoara,...

Zveřejnil(a) Česko, vraťme děti rodičům dne 8. leden 2016

Podle českého europoslance Tomáše Zdechovského, který se v případu Michalákových angažuje, existují desítky obdobných kauz. Jsou zveřejněny na portálu, který činnost Barnevernetu kritizuje.

Po úterním protestu v Oslu se v pátek uskutečnily protesty ve Washingtonu a v Londýně. O víkendu pokračují obdobné akce v Bukurešti, Bruselu, Frankfurtu, Ottawě a v Madridu. V sobotu 16. ledna se chystá demonstrace v Praze a den poté v Dillí, 23. ledna v Bratislavě a o týden později i ve Varšavě.

Související

Stovky lidí demonstrovaly proti norskému Barnevernetu

Norskem otřásá skandální zneužívání odebraných dětí. Úřady zasáhnou

Oslo - Norsko znovu prověří sérii kontroverzních rozhodnutí o odebrání dětí rodičům, na nichž se podílel psychiatr, jenž byl odsouzen za stahování snímků a videí zobrazujících sexuální zneužívání nezletilých. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Jedné z postižených rodin už byly děti vráceny. Norská sociální služba Barnevernet je kritizována některými rodiči a experty, podle nichž často odebírá děti a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.

Více souvisejících

demonstrace proti odebírání dětí které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet Barnevernet

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy