Svět čekají masivní protesty. Tentokrát kvůli dětem

Praha - Ani islám, ani migrace. Tuto sobotu čekají svět protesty jiného rázu, a to proti odebírání dětí norským sociálním úřadem Barnevernet. Konat se budou v 56 městech ve 20 zemích celého světa.

V sobotu 16. dubna proběhnou zatím největší celosvětové protesty před budovami norských ambasád a konzulátů. Organizátoři ví o 56 městech ve 20 zemích světa, kde lidé vyjdou do ulic.

Protestovat se bude kromě Evropy také v USA, Kanadě, v Austrálii a na Novém Zélandu. Vysokou účast očekávají organizátoři zejména ve Vídni, kam v únoru letošního roku přišlo před norskou ambasádu vyjádřit svůj názor kolem tří tisíc lidí.

Hlavním iniciátorem protestů je Rumusko a křesťanská komunita podporující norsko-rumunskou rodinu Bodnariových. Barnevernet této rodině na podzim loňského roku odebral 5 dětí, včetně plně kojeného tříměsíčního miminka, a děti následně rozdělil do několika různých pěstounských rodin. Důvodem byly podle lidoveckého europoslance Tomáše zdechovského obavy z křesťanské výchovy v rodině a obvinění z příliš přísných trestů. 

Před několika ale dny soud rozhodnul o vrácení nejmladšího syna Ezekiela a povolil rodičům setkání s dvěma staršími syny dvakrát týdně po dvou hodinách. S dcerami se rodiče smí od začátku března vídat pouze hodinu 1x za 14 dní. Rodina Bodnariových od začátku odmítla přistoupit na podmínky Barnevernu.

Česi se zúčastní netradičně

Přímo v Norsku se bude protestovat na pěti místech. "Rozhodně nejzajímavější bude demonstrace ve Strynu, které se zúčastní i Bodnariovi. Dále zde budou s kompletní dokumentací a osobní účastí rodičů představeny nové případy, kdy Barnevern zakročil bezdůvodně a v rozporu se základními právy dětí a rodin," informuje server EuroZprávy.cz jeden z hlavních zastácnů rodiny Michalákových, která má s norskou sociální službou podobné zkušenosti, Tomáš Zdechovský, který se v průběhu demonstrace spojí s jejími organizátory prostřednictvím Skypu z České republiky.

Praha se narozdíl od minula protestů aktivně neúčastní. Petiční výbor na podporu rodiny Michalákových a jeho podporovatelé se plně soustředí na přípravu odvolacího soudu, ve kterém se bude Eva Michaláková snažit zvrátit rozhodnutí o ztrátě rodičovských práv k oběma synům, odůvodněné medializací kauzy, a o nucené adopci mladšího syna.

Cílem podle europoslance zůstává návrat Denise a Davida do péče rodiny. Na konkrétní termín soudu rodina čeká od září loňského roku. Všechny žádosti o kontakt s dětmi úředníci podle Zdechovského navzdory mezinárodnímu tlaku pod různými záminkami neumožnili. Členové Petičního výboru se proto v těchto dnech obracejí na norskou ministryni pro děti a sociální rovnost Solveig Horne s žádostí o prošetření případu dětí Michalákových.

Protesty proti porušování práv probíhají od začátku roku a budou pokračovat i během jarních a letních měsíců. Celkem se na podporu postižených rodin sešlo podle europoslance již více než 70 tisíc lidí. 

Související

Stovky lidí demonstrovaly proti norskému Barnevernetu

Norskem otřásá skandální zneužívání odebraných dětí. Úřady zasáhnou

Oslo - Norsko znovu prověří sérii kontroverzních rozhodnutí o odebrání dětí rodičům, na nichž se podílel psychiatr, jenž byl odsouzen za stahování snímků a videí zobrazujících sexuální zneužívání nezletilých. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Jedné z postižených rodin už byly děti vráceny. Norská sociální služba Barnevernet je kritizována některými rodiči a experty, podle nichž často odebírá děti a dává je do pěstounské péče bez dostatečného odůvodnění.
Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti norskému Barnevernetu (16. ledna 2016)

OBRAZEM: Stovky lidí demonstrovaly v Praze proti norskému Barnevernetu

Praha - V Praze v sobotu protestovalo několik stovek lidí proti postupu norské sociální služby Barnevernet. Kritici jí vytýkají odebírání dětí z rodin cizinců v Norsku. Po proslovech před velvyslanectvím Norska v Praze vyrazili demonstranti k budově norských fondů. Akce byla součástí řetězu demonstrací v různých zemích.

Více souvisejících

demonstrace proti odebírání dětí které praktikuje norský sociální úřad Barnevernet Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Barnevernet

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy