Rúhání se sešel s papežem: Korán učí mezináboženskou toleranci

Řím - Íránský prezident Hasan Rúhání dnes vystoupil na ekonomickém fóru v Itálii, kde svou zemi označil za nejbezpečnější a nejstabilnější na Blízkém východě. Pak zavítal do Vatikánu. Z Itálie íránský prezident míří do Francie rovněž na dvoudenní návštěvu. Ruhání je první hlavou íránského státu, která po 16 letech zavítala do Evropy.

Ruháního doprovodila delegace více než stovky íránských podnikatelů. Při této příležitosti podepsali Italové a Íránci v pondělí kontrakty za zhruba 17 miliard eur (459 miliard Kč).

Rúhání také prohlásil, že Írán se chce stát významným exportérem po zrušení mezinárodních sankcí, uvalených na zemi kvůli jejímu kontroverznímu jadernému programu. Podle íránského prezidenta je hospodářský růst rozhodující pro porážku extremismu na Blízkém východě.

"Jsme připraveni přijmout investice a technologie a vytvořit nový exportní trh," řekl Rúhání podle agentury Reuters. "V nových podmínkách chceme exportovat 30 procent toho, co v Íránu vyrábíme," dodal.

V pondělí přijal Rúháního italský prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi. Rúhání se dnes ve Vatikánu sešel s papežem Františkem. V závěru soukromého rozhovoru íránský prezident vyzval nejvyššího představitele římskokatolické církve, aby se za něho modlil. František poděkoval za návštěvu a řekl, že doufá v mír.

Zdroj: YouTube

Rúhání ještě před schůzkou s papežem prohlásil, že islámský korán učí k mezináboženské toleranci mezi křesťany, židy a muslimy. "Kostel, synagoga a mešita stojí jedna vedle druhé. Musíme nejprve zachovat kostel, pak synagogu a nakonec mešitu. To je kultura tolerance, kterou nás učí korán," řekl íránský prezident podle agentury ANSA.

Související

Hasan Rúhání, íránský prezident

Írán začne naplňovat jadernou dohodu po ukončení amerických sankcí

Írán začne znovu plnit závazky jaderné dohody z roku 2015, pokud Spojené státy zruší sankce proti jeho zemi. Řekl to prezident Hasan Rúhání, který se dnes setkal s irským ministrem zahraničí Simonem Coveneyem, uvedla agentura AP. Conveney působí jako zprostředkovatel pro jadernou dohodu. Sankce proti Íránu obnovila administrativa Donalda Trumpa, která se v roce 2018 z dohody stáhla.

Více souvisejících

Hasan Rúhání Itálie Papež František

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

Rakety na Izrael byly jen minimální trest. Chameneí se po pěti letech objevil na veřejnosti

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pátek prohlásil, že nedávný raketový útok na Izrael byl „zcela legální a legitimní“. Uvedl, že šlo o minimální trest za „zločiny“ spáchané Izraelem. Chameneí se tak vyjádřil při svém prvním veřejném vystoupení na pátečních modlitbách po pěti letech, uvedl server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy