Z Bratislavy do Vídně za pár minut? Slovensko čeká revoluce v cestování

Bratislava - Americká společnost Hyperloop Transportation Technologies (HTT) oznámila, že zvažuje spojit Bratislavu s Budapeští a Vídni superrychlou meziměstskou dopravou Hyperloop. Uvedlo to tamní ministerstvo hospodářství.

Projekt Hyperloop, který má umožnit rychlé cestování v hliníkových kapslích uvnitř dvou ocelových potrubí, představil před třemi lety kalifornský podnikatel, miliardář Elon Musk, zakladatel výrobce elektromobilů Tesla Motors a firmy pro lety do vesmíru SpaceX.

Koncept Hyperloop v současnosti rozvíjejí firmy HTT a Hyperloop Technologies. Systém by měl mít solární pohon a moduly s cestujícími by se v něm pohybovaly ve dvou trubicích po nadzemní dráze.

Slovenské ministerstvo hospodářství potvrdilo, že podepsalo s HTT nezávazné memorandum, na jehož základě bude vypracována analýza realizace projektu na Slovensku.

Hyperloop je původní myšlenka Elona Muska. Jde o tranzitní kapsle poháněné sluneční energií, které se pohybují v nízkotlakých trubicích téměř nadzvukovou rychlostí. Sluneční energie je generována ze slunečních panelů umístěných na povrchu trubek, a tak by koncept mohl být použit i jako generátor čisté energie. Hyperloop spotřebuje na svůj provoz pouze kolem 10% energie. Zbývající energie by tak mohla být distribuována okolním odběratelům. 

Související

Elon Musk

Elon Musk jedná v Izraeli o stavbě tunelů, Netanjahu je z projektu nadšen

Americký podnikatel Elon Musk jedná s izraelskou vládou o výstavbě tunelů v této zemi. V kampani před nadcházejícími parlamentními volbami to prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Muskova společnost Boring, zaměřená na ražbu tunelů, by mohla pomoci rozvoji infrastruktury v zemi s přetíženým systémem veřejné dopravy a nejhorším dopravním provozem ve vyspělém světě, píše agentura Bloomberg.
Vizualizace dopravní kapsle systému Hyperloop uvnitř tubusu

VIDEO: Musk testoval tunel pro superrychlou jízdu, bylo to jak na horské dráze

Americký miliardář Elon Musk v noci na dnešek SEČ novinářům a pozvaným hostům v Los Angeles představil svůj téměř 1,8 kilometru dlouhý testovací tunel pro vysokorychlostní přepravu osob, který se podle něj časem stane řešením ubíjejícího provozu v kalifornském velkoměstě. Zkušební jízda byla podle účastníků působivá, byť kodrcavá. Musk mezitím zdůraznil, že tunel ještě čekají úpravy, které zajistí plynulou jízdu, napsala agentura AP.

Více souvisejících

Hyperloop Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy